Gantz, som leder det moderate høyrepartiet Blått og hvitt, er statsminister Benjamin Netanyahus viktigste politiske motstander. Det siste året har Gantz lovet flere ganger at han aldri skulle gå i regjering med Netanyahu.

– Dette er uvanlige tider, og de krever uvanlige avgjørelser, sa Gantz i sin første tale etter å ha blitt valgt til Knessets speaker torsdag.

Gantz sa at til tross for uenigheten med Likud-partiet, valgte han å samle, ikke splitte for at Israel skal komme seg gjennom kornoa-pandemien.

Ikke alle i partiet er enige i det, og er nå i full splittelse. På en pressekonferanse torsdag kveld sa Yair Lapid: – I dag bestemte Ganz seg for å splitte partiet og krype inn i Nethanyhus regjering. Det er svært skuffende, sa han.

– Dette er ingen kriseregjering, men en ny Netanyahu-regjering, la han til.

Mot samlingsregjering?

At Gantz får vervet som nasjonalforsamlingens leder, tolkes som et tegn på at han og Netanyahu er blitt enige om å danne en samlingsregjering.

De to har i månedsvis kjempet om å bli landets neste statsminister. På under ett år har landet holdt tre valg – men verken Netanyahu eller Gantz har greid å forhandle fram en regjering med parlamentarisk flertall. Det siste valget ble holdt 2. mars.

Beslutningen kommer samtidig som Israel sliter med å få kontroll over en rask spredning av koronaviruset. Allerede i forrige uke tok Gantz til orde for å danne en kriseregjering etter å ha fått regjeringsoppdraget av president Reuven Rivlin.

Men hans beslutning om å forsøke å få til et samarbeid med Netanyahu har samtidig ført til at flere av Gantz' allierte har forlatt ham. 

Israel har til nå bekreftet over 2.600 smittetilfeller i landet.

Roterer som regjeringsleder

Ifølge ubekreftede meldinger vil Gantz få posten som utenriksminister i regjeringen, som inntil videre skal ledes av Netanyahu. De to vil rotere som statsminister, og Netanyahu er ventet å bli erstattet av Gantz i september 2021.´

De to snakket sammen onsdag kveld. Ifølge israelske medier var det den første samtalen de har hatt siden valget i begynnelsen av mars.

Tidligere på dagen hadde Yuli Edelstein overraskende trukket seg som speaker i nasjonalforsamlingen etter at høyesterett ga ordre om at det skulle holdes en avstemning om hvem som skulle etterfølge ham.

Meldingene går også ut på at Gantz har planer om å gi fra seg rollen som speaker etter at regjeringen er dannet.

 

Her kan du lese flere saker fra Israel:

En dag i året skal ultraortodokse ­jødiske menn drikke alkohol til de ikke vet ­forskjell på det gode og det onde

• Dannelsen av den jødiske staten Israel i 1948 var kulminasjonen av en årelang prosess med mange involverte