Nyheter

– Gammelnorsk på ytterste høyre fløy

Redaktør Olav Torheim i det høgnorske tidsskriftet «Målmannen» var en av arrangørene bak et høyrenasjonalistisk forum. – Høgnorsk er en lengsel til en språklig fortid med et renere norsk, sier Øyvind Strømmen.

«The North awakens».

Slik lyder slagordet for Scandza Forum, som tidligere i juli ble avholdt i Oslo.

– Scandza Forum har arrangert flere konferanser der «identitære» og «altrightere» har møttes, og har blant annet sluppet til Greg Johnson og Kevin MacDonald. Dette er folk som hevder at jøder er biologiske og arvelige fiender av den hvite rasen, sier John Færseth.

Han er frilansjournalist og forfatter av boka KonspiraNorge. Færseth omtaler flere av foredragsholderne som «grovt rasistiske». Scandza forums daglige leder er Olav Torheim, som også er redaktør for nettstedet Målmannen.

– Det er ingen tvil om at ståstedet til Målmannen står nært nazismen. Torheim og Målmannen har flere ganger besøkt nazistkonferanser, nazimarsjer og nazirockfestivaler og skrevet svært positive reportasjer derfra. De har også kommet med rosende omtaler av nazistiske plater og tenkere, sier Færseth.

«Spion» på Scandza

I Målmannens reportasje fra konferansen refereres det til Olav Torheims tale, der han snakker om at «ulike språk representerar ulike mentale modellar». I et lydklipp på samme nettsted ringer Torheim til tidligere NRK-journalist Ida Wammer, som hadde meldt seg på konferansen under falskt navn. Her spør han «hva slags informasjon var du ute etter, og på oppdrag for hvem?» og «hva skal du gjøre med den informasjonen du har samla sammen?». I artikkelens tittel omtales Wammer som «spion».

Politisk reaksjonært

Det som skiller Torheims nettsted fra andre høyrenasjonalistiske medier, er at de også skriver «høgnorsk». Det er et meget konservativt mål, som vokste fram som en reaksjon på rettskrivingsnormen av 1938. Ifølge Store norske leksikon er formen svært lite brukt i dag.

På oppfordring fra Vårt Land tok språkforsker Finn-Erik Vinje en titt på Målmannens nettsider.

– Dette var rare saker, er hans umiddelbare reaksjon.

– Jo mer jeg leser, desto mer undrende blir jeg. Men koblingen mellom politisk reaksjonære holdninger og språkpolitisk markering er historisk velkjent, sier han.

LES OGSÅ: Boikotter bokmesse grunnet høyreekstremt tidsskrift

Svermeri for det norske

Vinje har gjennom et langt liv i akademia gjort omfattende forskning på norsk språkhistorie og gjenkjenner Målmannens tankegang fra Vidkun Quislings Nasjonal Samling (NS).

– NS var i høy grad en nasjonalistisk bevegelse som svermet for alle norrøne symboler og språkbruk. Quisling og hans kulturminister Gulbrand Lunde ville anvende denne formen for nynorsk, som nok må betegnes som en høyst arkaisk språkform som de færreste bruker, sier han.

Vinje forklarer videre at det virker som det er det samme svermeriet og den samme aktelsen for det «gamle norske» man finner hos Målmannen.

– Det er en underlig forestilling som står meget fjernt fra den tankegangen som rår ellers i samfunnet. Det er en puristisk språkpolitikk som jeg ikke gir to øre for. Den er ytterst usympatisk og haser opp «det ekte norske» som noe spesielt verdifullt, sier Vinje.

Alt-right på norsk

Men er det egentlig noen sammenheng mellom bruken av dette konservative landsmålet og nasjonalistiske politiske meninger? Øyvind Strømmen er journalist og forfatter og har de siste årene kartlagt høyreekstreme miljøer på internett.

Anser du Målmannen for å være nasjonalistisk?

Ja, det er åpenbart, men nettstedet tilhører også ytterste høyre fløy, sier Strømmen.

Han sier videre at tidsskriftet kombinerer en arkaisk form for nynorsk med et stofftilfang preget av at Torheim reiser rundt på arrangementer i regi av grupper som til liks med ham selv lengter tilbake til en innbilt fortid.

– Det er selvsagt en viss sammenheng mellom språket og nasjonalismen i Målmannen. I begge deler er det en idé om en renessanse for noe som en gang har vært.

Strømmen mener høgnorsk er en lengsel til en språklig fortid med et «renere norsk», og at det kan passe sammen med den typen ideologi som forfektes på blant annet Scandza Forum.

– For Olav Torheim er nok språket en viktig identitetsmarkør, sier Strømmen.

– Glasur

Språkforsker Finn-Erik Vinje tror også språkvalget kan være viktig for denne delen av den alternative høyrebevegelsen (alt-right), men at språk vanligvis ikke er en tydelig identitetsmarkør.

– Hvilken identitet som ligger i språkbruken i dagens samfunn kan jeg ikke forstå. For Målmannen er det nok mer en glasur som de legger over holdningene sine, der de fremhever det særnorske som noe verdifullt.

Språkforsker Finn-Erik Vinje forklarer at det virker som det er det samme svermeriet for det «gamle norske» man finner hos Målmannen som man gjorde i Nasjonal Samling (NS).
Språkforsker Finn-Erik Vinje forklarer at det virker som det er det samme svermeriet for det «gamle norske» man finner hos Målmannen som man gjorde i Nasjonal Samling (NS). Lars O. Flydal/Arkiv

Vil ikke kommentere

Vårt Land forsøkte både tirsdag og onsdag å komme i kontakt med Olav Torheim for et intervju. Han ønsker ikke å kommentere saken, men viser til en sak på Målmannens nettsider. Her opplyses det om at «Det segjer seg sjølv at Målmannen-redaktør Torheim ikkje hev nokor interessa av å medverka til ein reportasje som ikkje er anna enn ei drittpakke kokt saman av sumarvikaren Markus Slettholm på uppdrag frå Strømmen og Færseth.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter