Vårt Lands ferske desember-gallup gir for første gang på lang tid MDG solid motvind: Tilbakegang på hele 2,3 prosentpoeng til en oppslutning på 4,6.

Endringen er statistisk sikker. Tiden med gode sifre på 6 og opptil 8 prosent er foreløpig forbi.

– Jeg er i alle fall ikke redd for at folk er blitt mindre opptatt av klimasaken. For vi vet jo at engasjementet bare øker, sier nasjonal talsperson Une Aina Bastholm til Vårt Land.

Hovedgrunnen: Rapper ikke så mange fra SV og Venstre lenger

Bakgrunnstallene i målingen fra Norstat gir en forklaring: Akkurat nå rapper ikke MDG så mange velgere som før fra de grønne konkurrentene SV og Venstre. Det er folk på flukt fra Ap og tilfang av usikre som gjør at MDG har avstand til sperregrensen på fire prosent.

– Det viktigste er at vi ligger godt over grensen, slik vi har gjort det siste året. Det vil bety en stor, grønn gruppe på Stortinget og en helt ny retning på miljøpolitikken i Norge, sier Bastholm.

Det er første gang siden mai at MDG ligger under fem prosent. I månedsvis har de vært større enn Rødt, men er nå bare jevnstor.

Valgforskeren: MDG har bikket nedover den siste tiden

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo har notert seg at MDG har bikket litt ned på meningsmålinger den siste tiden.

– Det handler om halvannet prosentpoeng i snitt. De laveste tallene finner vi nå i desember. Vi har ikke sett så tydelige endringer tidligere i år, sier han til Vårt Land.

Professoren ved Universitetet i Oslo mener MDG er utsatt for en viss nedkjøling.

– For veksten ved høstens valg var jo ganske markant. I senere tid har partiet opplevd en god del negativ oppmerksomhet i Oslo-politikken, bemerker han.

Slik er MDGs egen forklaring – derfor faller de

– Hvorfor kommer dette fallet nå, Bastholm?

– De mindre partiene er gjerne mer sårbare når de ikke er synlige. I høst har de store gjort det bedre på enkeltmålinger. Ikke minst har også budsjettsaker skapt størst oppmerksomhet i den politiske debatten, svarer MDGs talsperson.

Bastholm mener MDG over tid har gjort det bedre rundt valg enn i mellomperiodene.

– Da tar folk aktivt stilling, bemerker hun.

Men blant velgerne fra 2017 er lojaliteten høy: Syv av ti ville fortsatt stemt MDG om det var valg nå.

 

LES OGSÅ:

MDGs Une Aina Bastholm: Religionsfriheten inkluderer ikke retten til å skade andre.

Miljøpartiet forsyner seg rekordhøyt - slik øker lekkasjene fra KrF

MDG tordner mot Ropstad

Ropstad angrer ikke på MDG-angrepet: – Dette er en viktig sak