Nyheter

Funksjonshemmede fikk pavebesøk

90 år gamle Thoma Kaleba (90) er usynlig for de fleste. I helgen fikk han storfint besøk.

– Det er utrolig viktig at paven prioriterte dette, sier Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas, på telefon fra Kampala, hovedstaden i Uganda.

I helgen var hun til stede da pave Frans besøkte sykehjemmet Good Samaritan Sisters. Dette er et hjem for funksjonshemmede, eldre og mennesker med HIV/Aids.

Mennesker, som i følge Skretteberg, har det vanskelig av flere grunner:

– Folk med funksjonshemninger blir marginalisert og diskriminert i Uganda. Det handler om fordommer, men også om også om penger. Svært mange funksjonshemmede lever i fattigdom, forteller Rubiano Skretteberg.

Korrupsjon

Good Samaritan Sisters er et sykehjem som drives av katolske nonner, og dermed del av en sivilsamfunnsektor, som i Uganda, har vanskelige kår, forteller hun:

– Vi har hatt prosjekter her i mange år, men opplever at situasjonen ikke har bedret seg.

– Selv om regionen opplever økonomisk vekst, kommer det ikke det de fattigste til gode. Landet er preget av korrupsjon, og sivilsamfunnet har fått et stadig mer begrenset handlingsrom, i det både ytringsfriheten og forsamlingsfriheten er blitt strammet inn, sier hun.

Flyktninger

Pave Frans er for øyeblikket på en seks dager lang reise i Kenya, Uganda og Den sentralafrikanske republikk (SAR). Dette er pave Frans' første reise til Afrika. Besøket startet i Kenya, der han blant annet tok opp religiøse konflikter. Dette blir også temaet når han i dag besøker Bangui, hovedstad i SAR. Landet har vært preget av en opprivende borgerkrig mellom muslimer og kristne.

– Erfaring viser at vold, konflikt og terrorisme næres av frykt, mistillit og fortvilelsen som fødes av fattigdom og frustrasjon, understreket paven i møte med kenyanske ledere.

Konfliktene har ført til at et land som SAR i dag har 900.000 flyktninger. Mens Uganda har 700.000 flyktninger, også fra Kongo og Sør-Sudan.

– Det er faktisk flest fattige land som tar i mot flyktninger. Det er en minimal del som kommer til Europa. I dag er vi opptatt av hvordan vi skal løse flyktningesituasjonen i Europa, men løsningen må ligge i å se på årsakene, og ikke bare symptomene, sier Caritas-generalsekretæren.

Helse

Rubiano Skretteberg mener pavens besøk er viktig for å sette disse sammenhengen på dagsorden:

– Dette er land som ellers får veldig lite oppmerksomhet. Paven har prioritert å besøke de fattigste og de som arbeider for fred og forsoning, og i talene har han også tydelig adressert sosial rettferdighet, demokratiske utfordringer, klimaspørsmålet, og årsakene til migrasjon.

– Et sensitivt tema i regionen er kvinners helse og reproduktive rettigheter, altså abort og prevensjon. Har han tatt opp dette?

– Han har lagt vekt på å drøfte andre ting. Men han har snakket om familieverdier, og hvordan samfunnets helse alltid henger sammen med at familiene er friske

Uten anerkjennelse

Good Samaritan Sisters er ikke del av Caritas ordinære landprogram, men har mottatt donasjoner fra norske katolikker til blant annet å kjøpe rullestoler.

– Jeg synes det lå et sterkt signal i pavens besøk hit. Ikke minst fordi søstrene i den katolske kirke gjør en kjempejobb uten å få anerkjennelse deretter. I sin tale poengterte han hvordan kvinnene i kirken, ikke bare her, men over hele verden gjør et selvopprende arbeid blant de mest sårbare gruppene, sier Rubiano Skretteberg.

Åtte av ti funksjonshemmede lever i dag i et utviklingsland. I Uganda gjelder dette omtrent syv av befolkningen, altså 2 millioner mennesker.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter