Klima

Forsker: – Venstres kartlegging ikke faglig forsvarig

– Hvem som har ordføreren, sier lite om hvem som har det politiske ansvaret, sier professor.

– Dette er ikke en faglig forsvarlig fremgangsmåte, sier Carlo Aall når Vårt Land forteller ham om Venstres uformelle kartlegging.

Professoren ved Vestlandsforskning forsker på lokal klima­politikk.

«Ordførerpartiet»

– Det blir forferdelig vanskelig å si noe om klimapolitisk vilje med utgangspunkt i hvem som har ordføreren i en kommune. Sp er kjent som «ordfører­partiet», fordi de er gode til å sam­arbeide og sikre seg ­ordføreren. Det betyr ikke at de har all makt i kommunen. Ordføreren vil ofte være en symbolsk figur, en «snorklipper», sier Aall.

Professoren understreker samtidig at distriktskommuner har et like stort ansvar til å bidra i klimakampen som bykommuner.

– Men mye av klimadebatten har så langt hatt et by­perspektiv. Bilfritt sentrum og kritikk av utmarksbasert kjøtt­produksjon slår rimeligvis ikke like godt an i distriktene. Det skorter på politisk fantasi til å utvikle en klimadebatt med ­relevans også i distriktene. Her kunne nok Sps ordførere bidratt bedre, sier han.

Polarisert klimadebatt

Fra arbeidsplassen i Sogn og Fjordane, «midt i Sp-land», har han ­merket seg en tendens til ­hardere fronter i den klimapolitiske debatten.

– Den ene ytterfløyen sier at det er klimavennlig å flytte til storbyene, den andre at man er avhengig av bil på landet. ­Ingen av delene er riktig. Samtidig har folk i storbyer faktisk større klima­utslipp enn folk i distriktene, fordi de flyr mer. Men det tas ikke med i klima­statistikken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima