Nyheter

Frykter etnisk voldskaos

Leder Rune Edvardsen i Troens Bevis frykter ny etnisk krig i Burundi, med fare for spredning i regionen.

Misjonsstiftelsen med base i Kvinesdal har siden 2.000 drevet omfattende arbeid i det østafrikanske landet. Edvardsen har vært i Burundi to ganger hittil i år, der han med stigende uro har sett den politiske konflikten bygge seg opp.

LES MER: Solheim: Det står respekt av Aril

Frykter det verste

– Dette kan utløse et kjempekaos med forferdelige konsekvenser. Det er avgjørende at det internasjonale samfunn nå går inn med tiltak for å stabilisere situasjonen og bidra så det kan bli fredelige og rettferdige valg i juni. Ellers kan vi i verste fall få en ny katastrofe som borgerkrigen da 300.000 mennesker ble drept, advarer Edvardsen.

Han betegner regionen som «kanskje verdens farligste atombombe» for etnisk basert konflikt. Som i nabolandet Rwanda – der 800.000 ble drept under folkemordet i 1994 – går en sentral konfliktakse mellom hutuer og tutsier. Også i det store nabolandet DR Kongo er de etniske og politiske konfliktene mange og farlige.

LES OGSÅ: Frelst av Aril Edvardsen – nå skaper presidenten frykt

Edvardsen er skeptisk til presidentens forsøk på å sikre seg en tredje periode, tilsynelatende i strid med grunnloven. Samtidig påpeker kristenlederen at opposisjonen er oppsplittet og tildels lite konstruktiv, uten samlende visjoner og kraft.

LES MER: Arrestert for drap på nonne

Voksende misnøye

– Det som skjer i Burundi er veldig trist, men dessverre ikke overraskende. Det har bygget seg opp en økende misnøye med regjeringens maktpolitikk og stadig hardere hånd i sikkerhetspolitikken og mot opposisjonen. Mitt inntrykk er at presidenten er populær blant mange fattige utover på bygdene, mens misnøyen er økende spesielt i eliten i og rundt hovedstaden, sier Edvardsen.

Mye på bakgrunn av den legendariske omvendelseshistorien med Aril Edvardsen fra 2003 har Troens Bevis hatt et spesielt tett forhold til myndighetene og presidenten. Også Aril Edvardsens sønn og etterfølger som leder i Troens Bevis, Rune Edvardsen, kjenner Nkurunziza personlig, men det er et par år siden sist de møttes.

– Som kristenleder i et fremmed land må jeg være mest mulig nøytral overfor skiftende politiske lederskap. Tidlig i presidentperioden hadde vi et mye tettere forhold til Nkurunziza, da vi flere ganger ble bedt inn som samtalepartnere, men det er noen år siden.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ros og kritikk

Edvardsen roser Nkurunziza for å ha fått til mye bra og skapt en utvikling og stabilitet landet ikke har opplevd på 50 år, men er kritisk til de siste årenes tiltagende hardstyre. Han mener det kan minne om utviklingen i nabolandet Rwanda, der landets sterke mann Paul Kagame styrer med hard hånd, men med gode resultater på mange samfunnsområder.

– Vi er ikke lenger i posisjon til å kunne påvirke president Nkurunziza direkte, slik det var for noen år siden. Det vi prøver å bidra med er lokalt freds- og forsoningsarbeid, samt evangelisering og brevskole med bibelstudier som har nådd 300.000 mennesker, sier Rune Edvardsen.

På grunn av uroen har Edvardsen avlyst sin planlagte freds- og evangeliseringskampanje i landet i sommer.

LES OGSÅ: Overlevde lynsjing

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter