Politikk

Frykter at avkriminalisering skaper ruskultur

Avdelingsdirektør ved Folkeinstituttet, Anne Line Bretteville-Jensen, sier at det er en fare for at avkriminalisering kan skape en ruskultur.

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), Anne Line Bretteville-Jensen, er enig med Brønnicks påstand om at det finnes lite forskning på effektene av den portugisiske narkotikapolitikken.

– Portugal har hatt og har dårlige data. De innførte også 13 omfattende tiltak samtidig. Det er derfor veldig vanskelig å si hva selve avkriminaliseringen har betydd. Mangel på god forskning har bidratt til at resultatene er blitt tatt til inntekt både for motstandere og forkjempere for reformen, sier hun.

Hun trekker frem at det ikke har vært noen «eksplosjon» i bruken av narkotika i Portugal, men at reformen heller ikke har gjort at de har fått færre tunge brukere enn i Norge.

LES OGSÅ: Portugal: Landet Norge vil lære av

Ukjent risiko

– Er det en risiko for at en avkriminalisering vil skape en ruskultur og legge til rette for at flere unge vil bruke for eksempel cannabis?

– Ja, det er en risiko, men forskningen har ikke entydig vist hvor stor denne risikoen er. Det er mange faktorer som påvirker om folk begynner å bruke rusmidler; pris og tilgjengelighet, risikooppfatning og holdninger generelt i samfunnet er viktig.

Hun viser til at narkotikaforbudet er ment å tydelig si at narkotika er farlig, og gir derfor andre signaler ved å avkriminalisere.

– Avkriminalisering vil imidlertid kunne ha en del positive effekter for enkelte brukergrupper, og disse må veies opp mot eventuell økning i bruk.

Avkriminalisering var bare ett av flere tiltak som Portugal innførte i 2001.

Det er sikkert ting å lære av Portugal-modellen, men mange av de øvrige tiltakene har vi allerede i Norge, sier Bretteville-Jensen.

LES OGSÅ: Rusen kom med soldatene

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk