Nyheter

Frp vedtok tapping av kirkefond

Landsmøtet helhjertet bak forslaget om å la millionmidler fra kirkens fond gå til vedlikehold av kirker.

Forslaget om å la Opplysningsvesenets Fond (OVF) ta et «større ansvar for vedlikehold av kirkebygg» ble vedtatt av landsmøtet uten spesielt mye debatt. Først og fremst handlet det om å redde middelalderkirker, men forslaget var utformet slik at også vanlige kirker kunne få støtte.

Frps kirketalskvinne, Bente Thorsen, støttet uttalelsen, men bemerket at det nok ikke var midler nok til å redde alle steinkirkene som forfaller.

LES OGSÅ: Frp klar for en jafs av kirkefondet

Kirker i ledighetspakker

Hun ba regjeringen bistå overfor kirkene på annet vis:

– Regjeringen bør vurdere om ikke også vedlikehold av kirker kan komme med i eventuelle nye tiltakspakker mot arbeidsledigheten, sa hun.

OVFs verdier består først og fremst av prestegårder, store skoger og verdipapirer. Fondet omtales gjerne som «kirkens arvesølv».

LES OGSÅ: Sp-påstander om «blåruss» i debatt om kirkefondet

Ikke helt frie milliarder

I den siste årsmeldingen fremgår det at fondet råder over verdier på 8,1 milliarder kroner. Men i praksis er det bare litt over 2 milliarder kroner som anses som disponerbar formue.

Det er Kulturdepartementet som i siste instans legger instrukser for fondet. OVF skal i følge loven vedlikeholde 430 prestegårder og presteboliger. Fondet ga 57 millioner kroner i tilskudd til ulike kirkelige formål.

LES OGSÅ: Tybring-Gjedde vil bruke kontantstøtte på militæret

OVF imøtegikk Frp i forkant

Forslagsstiller var Vestfold Frp. Før landsmøtet avviste fylkesleder Frode Gaasland Hestnes overfor Vårt Land at de kirkelige fondsmidlene i praksis var bundet opp:

– Da må man prioritere blant midlene. Fondet er ikke utømmelig, men det er jo penger der, sa han.

Direktør i OVF, Ole-Wilhelm Meyer uttalte i forkant at OVFs bæreevne alt er utfordret:

– Dersom fondet skal pålegges nye oppgaver, må det gå på bekostning av andre oppgaver. Behovene for midler til kirkevedlikehold er på mange milliarder kroner. I denne sammenhengen vil fondets verdier ikke nå særlig langt, påpekte han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter