Frp har alt flagget at partiet jakter på store bistandskutt og reduksjon i antall kvoteflyktninger når høstens statsbudsjett skal på plass. Kutt her er nærmest uspiselig for KrF.

Men Frp forbereder også angrep på alkoholavgiftene – for å demme opp mot handelslekkasje til Sverige. I arbeidet med revidert nasjonalbudsjett ba Frp om beregninger fra Finansdepartementet på hva det vil bety å innføre svensk nivå på alle norske særavgifter med betydning for grensehandelen – allerede i år.

Prislappen i form av avgiftstap er diger, viser beregningen: Nær syv milliarder kroner. Å redusere eksempelvis alkoholavgiftene til svensk nivå ville alene tappe statskassen for 2,8 milliarder.

Grensehandel tema – med alkoholprisene i pakken

Da avtalen om revidert budsjett i forrige uke var landet, ga Frps finanstalskvinne, Sylvi Listhaug, et forhåndsvarsel:

– Grensehandelen blir også et tema under budsjettforhandlingene til høsten, sa hun til pressen. 

Overfor Vårt Land bekrefter hun nå at det også dreier seg om avgiftene på alkohol. Hennes Frp-makker i Finanskomiteen, Hans Andreas Limi, varsler også at reduksjon i alkoholavgifter inngår i det arbeidet som skal bli til Frps alternative budsjett neste høst.

– Avgiftsnivået på alkohol, tobakk og mat betyr mye for grensehandelen, sier Limi.

Her legger Sylvi Listhaug (nærmest) og finanspolitikerne Mudassar Kapur (H), Ola Elvestuen (V) og Tore Storehaug (KrF) enigheten om vårens reviderte budsjett. Alt da varslet Listhaug at grensehandel blir tema under høstens statsbudsjett. Da vil det også handle om norske alkoholpriser.
Foto: Terje Pedersen
Her legger Sylvi Listhaug (nærmest) og finanspolitikerne Mudassar Kapur (H), Ola Elvestuen (V) og Tore Storehaug (KrF) enigheten om vårens reviderte budsjett. Alt da varslet Listhaug at grensehandel blir tema under høstens statsbudsjett. Da vil det også handle om norske alkoholpriser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frp kan kreve på KrFs kjernefelt

Alt nå er Frp-signalene hvor de vil kutte store beløp i det kommende statsbudsjettet truende for regjeringspartnerne i Høyre, Venstre og KrF. Regjeringen er nemlig avhengig av budsjettstøtte fra Frp. Partiets krav adressert mot bistand, flyktningkvoter og alkoholpolitikk rammer KrFs kjernefelt spesielt.

Budsjettpakken det var kamp om i forrige uke, hadde Frp et mykere forhold til enn det budsjettslaget som kommer i høst. Statsbudsjettet som ble revidert i forrige uke, ble nemlig lagt frem av daværende Frp-finansminister Siv Jensen. Enigheten kom dessuten etter en serie «korona-pakker», der oljemilliarder også til Frps felt har sittet langt løsere enn i et ordinært statsbudsjett.

KrF: Alkoholpolitikk ligger fast

For KrF er det knapt mulig å innrømme lavere alkoholavgifter. Finanstalsmann Tore Storehaug sier alt nå dette til Vårt Land:

– Vi styrer etter Granavolden-plattformen. Det er det godt formulert at dagens alkoholpolitikk ligger fast. Der er et av punktene at alkoholavgiftene videreføres.

KrF-topper urolige for utsiktene

Sentralt i KrF ser man alt nå at budsjettforhandlinger med Frp kan ende i en svært kritisk situasjon. Frp er på sin side så smått i gang med å forberede det alternative budsjettet som skal ligge til bunn for partiets krav, opplyser parlamentarisk nestleder Limi.

– Beregninger vi har mottatt i arbeidet med det reviderte budsjettet, vil blant annet bli brukt i dette. Arbeidet starter ganske snart, sier Frp-toppen.

Sylvi Listhaug er talskvinne for Frp i budsjettsaker. Her er hun utenfor møterommet i Stortinget der regjeringspartiene forhandlet avtale med Frp om revidert budsjett. Det ga løsning – høstens store runde om statsbudsjettet ventes å gi dramatikk.
Foto: Stian Lysberg Solum
Sylvi Listhaug er talskvinne for Frp i budsjettsaker. Her er hun utenfor møterommet i Stortinget der regjeringspartiene forhandlet avtale med Frp om revidert budsjett. Det ga løsning – høstens store runde om statsbudsjettet ventes å gi dramatikk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Frp har skaffet regnestykker til mulige krav

Frp har gjennom såkalte budsjettspørsmål også fått beregninger på en rekke andre felt som kan bli til Frps budsjettmeny:

• Redusert veibruksavgift for diesel og bensin – begge felt som ga sammenstøt med Venstre og KrF den gang de var støttepartier for Høyre/Frp-regjeringen.

• Avgiftslettelser for campingvogner, motorsykler, bobiler, veteranbiler og flere ulike kjøretøy.

• Kostnader for mottak og bosetting av kvoteflyktninger.

• Endringer i CO2-avgifter for luftfart.

For en måned siden varslet Frp-toppen Limi at en bistandsmålet ikke trenger være høyere enn 0,7 prosent av BNI, mot 1 prosent nå. Det gir med 2019-nivå som utgangspunkt kutt på 11 milliarder.

De særavgiftene Frp mener har betydning for grensehandelen og som partiet har fått beregnet kostnader av å kutte, handler om alt fra tobakk og sigarettpapir, ulike typer emballasje til brus.

 

LES OGSÅ:

 Liv Signe Navarsete (Sp) har stått i krigen og slått i bordet – les det store intervjuet

Slik gjekk det då landet sette 62 lover til side i to månader

I 2017 kjempet KrF inn høyere avgift på brus. Nå har Frp nullet hele seieren