Klima

Frp-Jensen brukte Bondevik i avgiftskamp og raljerte med bistandspenger

Frp-lederen brukte Kjell Magne Bondevik som vitne for å få KrF-Ropstad til å kutte alkoholavgifter. Langet ut mot bistandsbudsjettet i landsmøtetale.

– Hvor mange løfter vi ut a fattigdom ved å bruke penger på nettverksbygging for kunstnere i Afrika? Hvor mange flere barn legger seg med mat i magen når vi gir millioner til LO for å drive fagforeningsarbeid i Afrika, smalt det fra Siv Jensen i talen til Frps landsmøte.

Frp-lederen lasset på med eksempler på feilbruk av bistandspenger og varslet tøff budsjettkamp senere i høst for å kutte i utviklingsbudsjettet. Der er KrF og Venstre motpoler. Jensen oppildnet sine egne delegater:

– Hvorfor bruker vi penger på egyptisk folkemusikk og kaller det bistand? Og hvorfor skal vi gi direkte budsjettstøtte til de palestinske myndighetene som selv velger å lønne terrorister over sitt eget budsjett, sa hun.

• Les også: Slik skaper Frp nytt press mot KrF - frir til kristne velgere

«Nå snakker vi, Kjell Ingolf»

Forhandlingene om statsbudsjettet er høstens store markeringssak for Frp. Der skal også partiet kjempe frem kraftige avgiftskutt på grensehandelsvarer – som alkohol. Jensen brukte ord fra tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik i TV2-nyhetene kvelden i forveien for å legge ekstra press på motpol KrF.

– Vi kunne høre at Kjell Magne Bondevik nå skryter av at han reduserte alkoholavgiftene. Nå snakker vi, Kjell Ingolf, som jo knapt vil være med på å lirke på Vinmonopolets åpningstider. Da er jo dette veldig lovende for høstens forhandlinger, sa Jensen til applaus.

• Berit Aalborg: Sylvi Listhaug er i ferd med å bli partiets suverene kronprinsesse

Jensen: Bondevik inviterer på vegne av KrF

TV2 hadde nemlig intervjuet Bondevik om et avgiftskutt som hans andre regjering gjennomførte. I innslaget bekreftet han at det er mulig å kutte avgifter med KrF og Venstre i regjering. Regjeringen hans kuttet i alt 5,7 milliarder – og Bondevik mente det var feil å legge skyld på KrF og Venstre for dagens høye avgifter.

– Nå har Bondevik – på vegne av KrF – gitt en invitasjon til lavere avgifter på tobakk, brus, alkohol og andre grenseutsatte varer. Vi gleder oss til denne høsten, sa Jensen.

Jensen: Vingle-Jonas, Ulve-Audun, Bompenge-Lan, og kommunist-Bjørnar

Frp-lederen kom igjen med et frieri til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om samarbeid, først og fremst for å få avgifter med. Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre fikk salve på salve fra Jensen.

Men Vedum vil ha en Sp/Ap-basert regjering. Og andre mulige makkere på venstresiden har helt andre posisjoner enn Sp om skatt, avgifter, olje, bompenger og ulvepolitikk.

– Det betyr, Trygve, at du skal i forhandlinger med Vingle-Jonas, Ulve-Audun, Bompenge-Lan, og kommunist-Bjørnar. La meg si det sånn: Lykke til. Har det streifet deg at du har valgt feil lag, spurte hun.

Klimapolitikk – dans rundt gullkalven

Jensen dunket også til mot dagens klimapolitikk og omtalte den som «regjeringspartiene og venstresidens nye gullkalv».

– Her danses det rundt mens milliarder av skattekroner sløses bort med den konsekvensen at arbeidsplasser settes i fare, sa hun.

Hun kritiserte vindmøllesatsinger, strømkabler til utlandet og gass som eksporteres for heller å brennes i Tyskland. Og Aps nye grønne avgiftsgrep fikk gjennomgå:

– Etter enhver dårlig skrekkfilm kommer det en enda dårlige oppfølger. Den finnes i Aps programutkast som vil flå bedrifter ved å øke CO2-avgiften med 10 prosent i årene fremover. Og vi som trodde Venstre var gærne? Ap gjør dette som et sterkt frieri for å tekkes MDG-velgere, sa hun.

Avfeier «innestemme» i innvandringspolitikken

Jensen varslet kvass innvandringspolitikk og at Frp vil intensivere kamp for forbud mot kjønnslemlestelse og forbud mot søskenbarnekteskap. For åpen scene satte hun Frp-profilen Ketil Solvik-Olsen på plass.

– Nei, Ketil, vi vil ikke snakke med innestemme, smalt det.

Solvik-Olsen hadde nemlig i et VG-intervju dagen før varslet comeback og etterlyst mer «innestemme», også i innvandringspolitikken.

Sa ingenting om hvor Frp står om regjering

Selv om hun var krass i omtalen av sprik på rødgrønn side i politikken, unnlot hun å si noe om hva som er Frps egen regjeringsstrategi etter neste års valg.

Men hun gjorde det klart at Granavolden-plattformen er historie for Frps del:

– Erna Solberg må gjerne legge Granavolden til grunn, men Frp har altså forlatt regjeringen. Og Frp legger Frps program til grunn, ikke Granavolden, sa hun og lovet en tøff budsjetthøst.

Jensen: Dette blir ikke lett, Erna

Solberg-regjeringen trenger nemlig Frps støtte for å få statsbudsjettet vedtatt. Partier krever betydelige innrømmelser om bistandskutt, bompenger, avgiftslettelser, pensjonistøkonomi og egenandeler.

– Jeg har flere ganger minnet statsministeren om at hun leder en mindretallsregjering. Jeg kan love Erna at dette ikke vil bli lett, sa hun og satte også KrF og Venstre under press:

– Nå er det bildet snudd. Nå er det KrF og V som skal forhandle med oss, sa hun.

Kraftig LO-reaksjon på bistandsangrep: – Jensen ute og sykler

Ettermiddagen etter Jensens tale reagerte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kraftig på Jensens utfall mot bistandsmidlene LO får til å drive fagforeningsarbeid i Afrika.

– Her er Siv Jensen ute og sykler igjen. Hun bommer totalt, når hun ikke evner å se sammenhengen mellom sterke fagforeninger og nivået på lønna. I min verden er det i alle fall slik at en lønn å leve av handler om hvor mette ungene våres blir, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Han påpeker at en anstendig lønn er med på å få folk flest ut av fattigdom, slik at de få råd til barnas skolegang, hindre barnearbeid og finansiere en velferd for alle.

– Så hjelp til fagorganisering er veldig bra. Det gjør at fattige land blir bedre rustet til å stå på egnen ben, sier Gabrielsen.

LES OGSÅ:

Kongen om samlivsetikk: - Kirken har vært tilbakeholden

Frp serverer KrF med ølkrav - møtes ved forhandlingsbordet

God Bless America – Vårt Lands podcast: Katolske velgere

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima