Nyheter

Frp ga KrF en kald budsjettstart

Forhandlingsmaraton i gang om statsbudsjett og gigantisk flyktningregning. KrF-topp Hans Olav Syversen fikk ikke gode velkomstord.

For på «utsiden» av Finanskomiteen, fra Frp-nestleder Per Sandbergs Facebook-vegg, fikk KrF følgende hilsen under døgnet før forhandlingene startet:

«Kan ikke bare KrF ta skrittet? Inngå ekteskap med Ap og venstresiden nå, rett å slett respektere velgerne. Eller er det for mye forlangt, selvfølgelig er det for mye!», skrev Sandberg.

Frp-toppen hadde hisset seg opp over KrF-nestor Kjell Magne Bondeviks uttalelser i helgen, om at Frp ikke burde inngå i noe asylforlik.

«Ikke Sandberg jeg forhandler med»

I en samtale med pressen før oppstartsmøtet for forhandlingene, erkjente Syversen at dette var en kald start:

– Mitt utgangspunkt er å bli enig med de andre partiene. Jeg er ikke sikker på om det i grunnen er Per Sandberg jeg forhandler med heller. Jeg kan vel si at det hadde vært en bedre start på forhandlingene uten denne typen kommentarer, svarer Syversen.

LES OGSÅ: De blå går i stampe om asyl

Etter et timelangt møte var stemningen gemyttelig da Frps Hans Andreas Limi, Høyres Svein Flåtten, Venstres Terje Breivik og KrFs Syversen kom ut fra forhandlingsrommet.

De fire partiene hadde lagt frem sine posisjoner.

– KrFs hovedanliggende er nå på bordet. Viktige spørsmål om bistand, flyktninger, skatt og frivillighet er nå lagt frem, sier Syversen.

9,5 stridsmilliarder

Alle partier avventer nå hva Frp mener om et tverrpolitisk flyktningforlik – og om partiet tar del i dette. For asylregningen kan bli påvirket i disse parallelle forhandlingene og resultatet betyr også mye for summene i en budsjettavtale.

LES OGSÅ: Venstre vil ha billigere øl og kutt i kontantstøtten

Konfliktene om asylregningen – på 9,5 milliarder – må uansett løses av Høyre, Frp, KrF og Venstre om de fire skal makte en budsjettavtale innen fristen neste helg.

– Vi tar det for gitt at alle partiene på Stortinget tar imot den invitasjonen og at et bredt asylforlik kan forhandles ferdig så fort som mulig. Det vil gjøre forhandlingene om statsbudsjettet mindre kompliserte, sa Venstres Terje Breivik foran det første forhandlingsmøtet.

Sentrumspartier står steilt mot regjeringspartiene i spørsmålet om hvor mange bistandskroner som kan brukes til å finansiere hjemlige flyktningtiltak. Regjeringen vil kutte hele 4,2 fra langsiktig hjelp som organisasjoner driver. Onsdag demonstrerer bistandsinteresser foran Stortinget.

Pensjonist-front

Men Frp svarer heller med å legge større trykk bak sin egen hjertesak: Økonomisk likestilling av pensjonister. Regningen for den satsingen vil etter hvert beløpe seg til 2,9 milliarder kroner. Den summen er ikke Venstre med på.

– Er pensjonistsaken så viktig at den må på plass for at Frp blir med på en avtale?

– Vi stiller ikke ultimatum så tidlig i forhandlingene, men det er noen saker i budsjettet som er viktigere enn andre og dette er en særdeles viktig sak, svarer Frps finanstalsmann, Hans Andreas Limi.

Finanskomiteen forbereder seg nå på flere møteøkter daglig. I utgangspunktet har de 10 dager på seg for å finne en avklaring. Forhandlingene fortsatte tirsdag kveld.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter