Politikk

Frp fortsetter fremgangen

Frp fosser frem på en asylbølge mens de flyktningliberale partiene viser tegn til å tape terreng, viser ferske måling.

Meningsmålingene har vært hyggelig lesning den siste tiden, synes Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen.

Vårt Lands november-måling sender partiet opp 3,1 prosentpoeng, til en oppslutning på 18,1. Det er tredje gang Frp havner på attentallet denne måneden.

– Dette er en klar beskjed fra Frp-velgerne. De ønsker innstramninger i innvandrings- og asylpolitikken, sier Frp-lederen.

Valgforsker og professor ved NTNU, Torild Aalberg, er enig i Siv Jensens analyse.

– Mest sannsynlig handler Frps fremgang om innvandrings- og flyktningdebatten, sier hun.

LES OGSÅ: «Ting er snudd på hodet når Ap kritiserer Frp for liberal innvandringspolitikk»

Stemningen snudde

På kort tid har stemningen i asyl- og innvandringsdebatten snudd, mener rådgiver Mari Seilskjær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Hun er «skuffet og overrasket» over at Kristelig Folkeparti og Venstre stilte seg bak den nye pakken med asylinnstramninger.

De to sentrumspartiene gjør det ikke godt på den ferske målingen, som for det meste ble gjort rett etter at asylforliket ble klart på Stortinget. Målingen sender Venstre ned 1,4 prosentpoeng til 3,5. Dermed forsvinner syv av ni Venstre-mandater. SV faller like mye, til en oppslutning på 4.

KrF faller 0,4, prosentpoeng til 4,6. November-målingene gir i snitt den verste måneden KrF har hatt på omlag et år, forteller Johan Giertsen.

Initiativtakeren bak Pollofpolls, som samler meningsmålinger og regner ut «antatt nasjonalt valgresultat», ser en trend der småpartiene begynner å slite.

LES OGSÅ: Dette skal de kjempe om på klimatoppmøtet

Slitasje

NOAS er ikke bare skuffet over Venstre og KrF. Rådgiver Mari Seilskjær er også skuffet over å se at «de mest restriktive fløyene har vunnet diskusjonene» i Arbeiderpartiet og Senterpartiet». Politikerne har selv bidratt til å drive fram stemningsskiftet i flyktningdebatten, mener hun:

– Særlig regjeringen har vært med på det ved å fremstille situasjonen som helt uhåndterlig.

Det gir altså gevinst for Frp, men ikke for Høyre. På Vårt Lands måling går partiet hele fire prosent tilbake, til 20,4 prosent. I oktober gikk derimot begge regjeringspartiene fram.

Torild Aalberg synes det er vanskelig å forklare at Høyre faller. Mest sannsynlig skyldes styringsslitasje. Hun beskriver Høyre rolle som det ansvarlige partiet som må holde regjeringssamarbeidet sammen i turbulente tider.

LES OGSÅ: «Her hjemme krangler vi om skolegudstjenester - i USA går det i kaffekopper»

Posisjonering Selv om NOAS er skuffet over Ap, synes ikke velgerne å være det. Ap går fram 3,4 prosentpoeng, til 35,8. Dette skyldes dels at Vårt Land målte Ap lavere enn andre målinger i oktober, mener Johan Giertsen.

Giertsen, som er Høyre-medlem, ser nå en «veldig tydelig posisjonering fra Aps side» i asyl- og innvandringsdebatten.

– Partileder Jonas Gahr Støre prøver å unngå innvandringsdebatter mot Siv Jensen. Innvandringsdebatten gir fare for lekkasje fra Ap til Frp, sier han.

Etter en tid med mildere flyktningtoner fra Ap, fulgte en lang periode der partiet satt stille i båten, mener Seilskjær i NOAS.

– Nå fremhever også Ap behovet for innstramninger, sier hun.

LES OGSÅ: – Kjendispastor håvet inn cash

«Utfordrende»

Ap-nestleder Hadia Tajik velger å kommentere Vårt Lands tall per e-post.

«Det er utfordrende tider for landet vårt», skriver Tajik. Hun understreker behovet for å balansere hensyn som sikkerhet og grensekontroll på den ene siden, og «verdig» mottak og «effektiv» integrering.

Tajik mener asylforliket på Stortinget «bekrefter at det er bred enighet i Norge om hovedlinjene i asyl- og flyktningpolitikken». Nestlederen er glad for at «også Frp i Stortinget har sluttet seg til denne brede enigheten».

Siv Jensen ønsker derimot Ap velkommen etter:

– Ap har lagt seg pent på linje med forslagene vi har lagt fram, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Regjeringen øker

Vårt Lands måling er veldig lik snittet av de øvrige målingene i november, forteller Giertsen i Pollofpolls.

Det er Frp som sørger for at regjeringspartiene går fram fra et snitt på 34 prosent i første halvår til et snitt på 38,3 i november.

30.000 velgere som stemte Frp i 2013 gikk til Ap første halvår i år. Nå har Frp hentet inn så godt som samtlige av dem. Det gir cirka én prosent pluss til Frp og én prosent i minus til Ap.

LES OGSÅ: Sp-Trygve vant i oktober

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk