Frp ba om en skriftlig votering av Raja og fikk ønsket innfridd. Opptellingen viser at han ble gjenvalgt med 128 stemmer, mens 31 altså stemte blankt. I alt stemte 159 av Stortingets 169 representanter.

– En advarsel

Per-Willy Amundsen, som er tidligere justisminister og nåværende innpisker for Frp på Stortinget, sier til Dagbladet at dette er å regne som en advarsel fra Frp.

– Det er grenser for hvor mye vi kan tåle fra våre samarbeidspartnere, en grense for hva vi skal måtte finne oss i. I dag gjør vi det tydelig overfor Raja, og han bør merke seg at han fikk flere blanke stemme enn det er representanter for Frp, sier han.

Frp har 27 representanter på Stortinget.

Glad for støtten

Selv sier Raja at har er glad for at et stort flertall representantene på Stortinget har gitt ham sin tilslutning og lover å stå opp for de verdiene han tror på.

– Jeg er veldig glad for at 80 prosent av Stortinget har gitt meg tilslutning til å forsette. Jeg vil representere hele Stortinget og det norske folk, både her hjemme i Norge og ute i verden, og jeg kommer til å fortsette å være ombudsmann for de verdiene jeg tror på, nemlig demokrati, likestilling og ikke minst mangfold og samhold mellom ulike grupper, sier Raja til NTB.

– Frp kaller det at du fikk 31 blanke stemmer en klar advarsel?

– Jeg har startet en debatt som handlet om konflikten mellom by og land og ikke minst retorikken som brukes. Jeg er glad for at 80 prosent nå gir meg tilslutning, svarer Raja.

«Uskikket»

Før helgen gikk Amundsen ut og ville kaste Abid Raja som visepresident. Amundsen mente Raja var uskikket til å fortsette fordi han gjennom «gjentatte angrep på Frp og vår partiledelse kaster lys over problemene med å samarbeide med et parti som Venstre i regjering».

Men etter et gruppemøte i Frp mandag kveld ville partiet ikke si om de støttet forslaget. Amundsens syn fikk altså heller ikke oppslutning blant de folkevalgte.

Raja, som ble valgt inn i 2017, er den første representanten Venstre har hatt i presidentskapet på 48 år.

Resten av presidentskapet ble enstemmig gjenvalgt. Dermed fortsetter Tone Wilhelmsen Trøen fra Høyre som stortingspresident. Resten av presidentskapet består av Eva Kristin Hansen (Ap), Morten Wold (Frp), Magne Rommetveit (Ap) og Nils T. Bjørke (Sp).