Nyheter

Fritt Ords Honnørpris til Leo Ajkic og skamløse jenter

Fritt Ords Honnørpris tildeles programlederen Leo Ajkic og "de skamløse jentene" ved tre av dem – Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour.

Stiftelsen Fritt Ord kaller NRKs TV-serie, der Ajkic er programleder, nyskapende og uttaler at den har skapt stor innsikt i flyktningers situasjon, og tilført innvandrings- og integreringsdebatten nye perspektiver.

Bile, Herz og Srour får prisen for sin personlige og modige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer.

I "Flukt" har Ajkic bevisst brukt sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle de personlige og dramatiske historiene til flyktninger i Europa og Norge, heter det.

LES OGSÅ: «Skal de skamløse muslimske jentene bli den forløsende kraften de ønsker, bør de samle seg», skriver Vilde Blix Huseby

Derfor får de Fritt ords-prisen

"De skamløse jentene" ble et begrep etter at Nancy Herz brukte det i et debattinnlegg i Aftenposten våren 2016. Der skrev hun: "Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå. Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre egne".

De har satt sine egne dagsordener i hittil underbelyste debatter om æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer. De unge kvinnene setter tydelige spor etter seg i offentligheten, skriver Fritt Ord.

SE DEBATT: Under Arendalsuka 2016 møttes Herz og Bile til debatt om unge, skamløse minoritetsjenter. Her kan du se debatten, som var en samsending produsert av Aftenposten. De andre medvirkende var Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet og Afshan Rafiq (H).

ARENDALSUKA 2016: Amalie Lereng, Si D-ansvarlig i Aftenposten, ledet samtalen som handlet om minoriteter og kjønn.

LES OGSÅ: Noen ganger trenger vi nye veier inn til vanskelige spørsmål. NRK-serien Flukt er en av dem.

Fritt Ords Honnør er på 100.000 kroner, og er en påskjønnelse som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter