Nyheter

– Forskermotstand mot å snu

Det er et kjent problem i forskning at det er vrient å erkjenne feil i det man har gjort og godta resultater som viser noe annet.

Kan det være at oppfatningen om at mettet fett er farlig er så sterk at forskere har problemer med å godta forskning som sier at det ikke stemmer?

– Det er en velkjent problemstilling i forskning om forskning at når man har investert mye i noe, vil en også etter hvert ­ønske at dette er riktig, og få en viss motstand mot å akseptere resultater som går i motsatt retning, sier Kristin Asdal, professor ved senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo.

LES MER: – Bare tull å spise mindre fett

Holder fast

Vårt Land omtalte denne uken at interne dokumenter forteller at sukkerindustrien i USA på 1960-tallet betalte forskere for å tone ned helsefaren ved sukker, og i stedet pekte på mettet fett som problemet. Forskeren Stanton Glantz ved Universitetet i California som har studert de interne dokumentene, mener at budskapet har festet seg på en slik måte at det har vært vanskelig for ny forskning som viser det motsatte, å få gjennomslag.

Journalist Nina Teicholz stilte i en artikkel i tidsskriftet British Medical Journal i fjor spørsmål ved hvor godt fundert de amerikanske kostholdsrådene egentlig er. Hun mener at ekspertene som leverer det faglige grunnlaget for rådene, utelater viktige deler av forskningen.

Teicholz skriver at kostholdsrådene har stor innflytelse på hva som spises i USA. Rådene preger utdanningen i ernæring, matmerking, hvordan statens forskningsmidler prioriteres og offentlige ernæringsprogrammer. Hun understreker at USAs retningslinjer kom første gang i 1980 og er en drivkraft i den globale ernæringspolitikken.

– Å begrense mettet fett har vært en bunnplanke i ernæringspolitikken fra de første retningslinjene kom i 1980 og har hatt en dominerende rolle i å bestemme hvilke matvarer, som magre meieriprodukter og kjøtt, som er sunne, skriver Teicholz.

Hun mener at ekspertgruppen i USA som har gjennomgått forsk­ningen på fett, har tonet ned studier som ikke at mettet fett øker faren for hjerteinfarkt.

LES OGSÅ: Betalte forskere for å frikjenne sukker

Gjør som USA

Norge bygger opp sine kostholdsråd på samme måte som USA, opplyser direktør for folkehelse i Helsedirektoratet,­ Linda Granlund.

– Det kom nye, amerikanske anbefalinger på tampen av 2015. De er like våre, og bekrefter de norske studiene, sier hun.

Granlund synes det er uheldig at forskere har vært kjøpt og betalt av sukkerindustrien.

– At noen forskere har latt seg styre på denne måten, er alvorlig.­ Men det har ingen betydning for rådene som blir gitt nå, for det har kommet mange studier etterpå, sier Granlund.

– Journalisten Teicholz fant at ekspertene som laget grunnlaget for kostholdsrådene i USA tonet ned nyere forskning som viser at mettet fett ikke er farlig?

– Der er det viktig å si at forskningsmiljøene er opptatt av åpenhet og har fagfellevurdering, sier Granlund.

Hun understreker at Helsedirektoratet fortsatt mener at nordmenn bør spise mindre mettet fett, og erstatte det med andre typer fett. Foreningen Kostholdsreform for bedre helse, er et av miljøene som er helt uenig, og mener myndighetenes råd må endres på flere punkter.

LES MER: – Myndighetene har gitt feil kostholdsråd i 40 år

Påvirker

Kristin Asdal understreker at forskning er sårbart for påvirkning fra økonomiske interesser, særlig der interessene er sterke. Tobakk er et velkjent eksempel, og hun nevner også mat, klima/olje som områder med tunge økonomiske interesser.

– At det er kontroverser og steile fronter i forskning, er helt normalt. Det er ofte slik forskningen utvikler seg. Men det er synd at man ofte ikke diskuterer nok hvilken type undersøkelser man har lagt til grunn. Ofte blir det resultatet som får oppmerksomhet, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter