Nyheter

Forsker: Sårbare tvinges til ekspress-terror

Tvang og trusler forklarer hvorfor terrorister på utrolig kort tid ble radikalisert og drepte Maren Ueland Louisa (28) og Vesterager Jespersen (24) i Marokko, mener analytiker Atle Mesøy.

Hvordan kan mennesker bli radikalisert og begå terrorhandlinger kort tid etter?

Mennene som er arrestert og mistenkt for å ha drept de to studievenninnene, ble radikalisert på vel en uke, hevder Marokkos ambassadør til Norge, Lamia Radi , ifølge NRK. Derfor rakk heller ikke myndighetene å avdekke cellen som de tilhørte.

Atle Mesøy mener at han har forklaringen. Han er daglig leder i organisasjonen U-turn som arbeider med å forebygge ekstremisme.

LES OGSÅ: Advarer mot terror-begrep

Trusler

– Det må være et element av tvang og trussel. Dette er the missing link i forklaringen på hvorfor radikaliseringen kan skje så fort. De som rekrutterer, spiller på svake punkt hos rekruttene og isolerer dem fra samfunnet, sier Mesøy.

– Hvordan trues de?

– Truslene handler for eksempel om hva som kan skje med medlemmenes nærmeste familie. Det forklarer hvordan de kan få til store forandringer på kort tid, sier Mesøy.

En sveitser-spanjol ble arrestert tidlig denne måneden, mistenkt for å ha gitt opplæring i våpenbruk til drapsmennene, hevder politiet. Han har også rekruttert dem og flere fra Marokko og fra land sør for Sahara, ifølge marokkanske påtalemyndigheter.

Mannen forlot Sveits i 2015 etter mistanker om at han var radikalisert.

LES OGSÅ: Kalifatet falt, men IS lever

Telegram-appen

Den 25 år gamle konvertittens rolle i terrordrapene kan også forklare hvorfor mennene ble radikalisert på så kort tid, mener han.

Ifølge Atle Mesøy hadde sveitser-spanjolen kontakt med en IS-terrorist i Syria. De to har møttes én gang og har ellers hatt kontakt gjennom den digitale meldingstjenesten Telegram.

Etter at Facebook og Twitter begynte å slå ned på ekstremistisk innhold, er meldingsplattformen den mest populære for propaganda og terrorplanlegging blant de som er tilknyttet IS, al-Qaida, Hamas, Taliban og andre ekstremistorganisasjoner.

100 millioner mennesker bruker hver måned tjenesten der meldinger kan bli tungt kryptert og selvdestrueres, ifølge tjenestens egen nettside.

Telegram presses for å gi fra seg brukerinformasjon, men nekter foreløpig.

– En person som har hatt direkte kontakt med IS gjennom Telegram, kan også ha fått hjelp til å spre videoen av drapet, sier Mesøy.

– Hvorfor er du overbevist om at de drapsmistenkte marokkanerne ble tvunget?

– Det er omtrent eneste måten å forstå det på, sier Atle Mesøy, som har lang erfaring i å analysere terrorisme.

LES OGSÅ: – Myke mål utsatt for terror

Fire skritt. I en rapport innen Radicalization Awareness Network (RAN) i EU finner Mesøy støtte. Den forklarer hvorfor unge europeere blir indoktrinert til radikal islamisme. Her refereres den franske terrorforskeren Dounia Bouzar som hevder at IS bruker samme metode over alt for å rekruttere. Det foregår i fire skritt:

Isolasjon fra sosialt miljø

Indoktrinering kombinert med konspirasjonsperspektiv på verden, noe som får

rekruttene til å tvile på all kunnskap og kjennskap de har til verden.

Oppbygging av et selvbilde der medlemmen er utvalgt – med en gruppeidentitet

Fra andre kilder får Mesøy bekreftet at også al-Qaida i grove trekk rekrutterer slik.

– Dette gjør at de klarer å påvirke mye over kort tid, sier Mesøy.

LES OGSÅ: Frykter terror smitter

Fattige, sårbare. – Hvilke utfordringer gir dette i å bekjempe terrorisme?

– Det gjør det veldig vanskelig å fange opp terrorplanlegging. I Nord-Afrika er det gjerne fattige, sårbare individer som rekrutteres. Vel og merke er ikke alle som tilslutter seg voldelige ekstremistgrupper, fattige og sårbare. Men for eksempel i Marokko vokser mange oppi fattigdom og uten framtidsutsikter. Unge blir kriminelle i mangel på andre alternativ. Det er kort vei fra krim til voldelig ekstremisme, sier Mesøy.

– Hvordan møter man dette?

– I forebygging er det viktig å stoppe propaganda mot sårbare personer, og spesielt den som kommer via internett. Særlig skolen må gjøre elever robuste ved å gjøre dem kritiske i møte med dem som vil påvirke, sier Mesøy.

LES OGSÅ: – Det må være lov å oppfordre til terror

Mål: Marokko. Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen dro på fjelltur i et land som hadde rykte på seg for å være trygt. Terrorforskeren finner dette paradoksalt siden nordafrikanere, og spesielt marokkanere har vært innblandet i nesten alle større terrorsaker i Europa de siste 15 årene.

IS har dessuten arbeidet aktivt for å rekruttere folk siden 2014. I de tre etterfølgende årene er 33 terrorplaner avslørt, enten med forbindelse til IS, eller inspirert av IS.

186 terrorister ble arrestert bare i 2017.

– IS sin satsing vil få et utslag. Vi vil sannsynligvis se mer terror, sier Atle Mesøy.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter