Kirke

Forkynte kall til arbeid på misjonsstevne

Selv om Andreas Nordlis oppgave er å oppfordre til utenlandsmisjon, vil han løfte viktigheten av et ordinært yrkesliv. På GOfest19 ble yrkeslivets plass i Guds oppdrag diskutert.

Bilde 1 av 2

– Vi ønsker å formidle at det ikke er noe A og B-lag når det gjelder Guds kall, sier Andreas Nordli, nasjonal leder for Ungdom i Oppdrag (UIO).

Over 1000 personer var samlet til Ungdom i Oppdrags sommerstevne GOfest fra 8-11. august. Mens noen av stevnedeltakerne arbeider i misjonsorganisasjonen på fulltid, er det mange som bruker hverdagen sin i et ordinært yrkesliv.

Fredag formiddag ble forholdet mellom tro og arbeid diskutert i en panelsamtale med temaet «Samfunnsbygger»: Hva innbærer det kristne oppdraget? Hva betyr dette oppdraget for et vanlig yrkesliv?

– Vi vil sette en agenda slik at folk blir trygge på at jobben deres kan bidra til å bygge Guds rike på jord, sier Nordli.

LES MER: – Misjon oppfattes som arrogant, sier UIO-leder

Rangering

UIO har drøyt 140 utsendte langtidsmisjonærer og 190 årlige studenter på Disippeltreningsskole (DTS), som er en bibelskole med et lengre utenlandsopphold i misjon. Misjonsarbeidet deres handler både om bistand og utvikling, men også formidling av kristen tro.

En uheldig slagside av at det man kan kalle «tradisjonell misjon» har blitt så sterkt vektlagt i UIO, har vært at andre yrker og oppgaver kan ha blitt oppfattet som mindre viktig, mener Nordli.

– Vi har aldri sagt, ment eller tenkt det i Ungdom i Oppdrag, men når man brenner for tradisjonell misjon til unådde folkeslag kan det være lett for folk å tenke slik. A-laget har vært misjonærer, pastorer og prester. B-laget er lærere, jordmødre, og sykesøstre, men C-laget er røkla: Advokater, rørleggere og annet, sier Nordli.

– Har dere som misjonsorganisasjon et ekstra ansvar for å utvide horisonten på dette området?

– Ikke fordi vi er en tradisjonell misjonsorganisasjon, men fordi vi ønsker å formidle noe sant om misjonsbefalingen, sier Nordli.

LES MER: Gud ville at Andreas Nordli skulle bygge opp et senter i Trøndelag. Det var i hvert fall det Nordli trodde selv. Så ble alt mørkt

Bety en forskjell

Under panelsamtalen fortalte mennesker med ulike yrkesbakgrunner hvordan de knytter troen til arbeidslivet sitt. Flere trakk frem at «å bygge Guds rike» kan handle om å bidra til å løse utfordringer i samfunnet, men også å møte mennesker på en god måte der man er.

En av bidragsyterne var utviklingsminister Dag Inge Ulstein. Etter at KRF-politikeren tiltrådte som statsråd i januar, har han snakket åpent om den kristne troen sin i en rekke sammenhenger. På GOfest fortalte Ulstein at han alltid har ønsket å bety en forskjell og at troen er en viktig del av regjeringshverdagen.

– Akkurat nå er det veldig naturlig for meg å la troen være en del av hverdagen. Jeg tror Gud er opptatt av alt det vi gjør, sier Ulstein.

– Tenker du at den kristne troen gir en motivasjon for å gjøre en forskjell i verden?

– Jeg er usikker på om det gjør at jeg gjør en bedre jobb. Men jeg vet hvor viktig troen er for min egen del og hvordan jeg kan kjenne meg hel på grunn av den. Det er mange ting som kan være drivere i livet, sier Ulstein.

LES MER: Etterlyser bærekraftig, visjonær ledelse

Blir anerkjent

Blant deltakerne på GOfest var det flere som satte pris på panelsamtalen om tro og arbeid.

– Dette relaterte til meg som ikke jobber fulltid i UIO. Det jeg gjør i arbeidslivet ble anerkjent som noe viktig, sier Maj Helen Bekkevold, som var blant publikum under panelsamtalen.

I 2013 gikk hun disippeltreningsskole (DTS) i Ålesund. For Bekkevolds videre veivalg ble det viktig at lederen av DTS-en presiserte at det ikke var noe galt i å velge studier og yrkesliv.

– Hvis ikke kunne jeg tenkt at det beste ville være å bli værende i UIO på fulltid. Å nå ut til mennesker som ikke har tatt imot Jesus, føltes som det viktigste jeg kunne gjøre. Men jeg skjønte ikke der og da at et vanlig arbeidsliv kunne være like viktig, forteller Bekkevold.

Tora (34) og Ole Kolbjørn Osøien (39) har begge tilhørighet til UIO-miljøet. Mens Tora arbeider som psykolog, arbeider Ole Kolbjørn som frilans lydtekniker.

– Jeg synes det er bra at UIO har fokus på å bygge samfunnet som helhet. Det viser at de ikke bare er opptatt av frelse, men opptatt av hvordan vi skal leve som hele mennesker med ånd, sjel og kropp, sier Tora.

PANELSAMTALE: Temaet Samfunnsbygging ble diskutert av Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli, daglig leder Ragnhild Tunheim Huse i Dråpe Kaffehus i Ålesund, utviklingsminister Dag Inge Ulstein, byggingeniør Dina Ingvil Tretteteig Kopstad og Ole Thomas Talset fra Tankesmien Skaperkraft. Samtalen ble ledet av Britt Solveig Spilde fra Ungdom i Oppdrag.

PANELSAMTALE: Temaet Samfunnsbygging ble diskutert av Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli, daglig leder Ragnhild Tunheim Huse i Dråpe Kaffehus i Ålesund, utviklingsminister Dag Inge Ulstein, byggingeniør Dina Ingvil Tretteteig Kopstad og Ole Thomas Talset fra Tankesmien Skaperkraft. Samtalen ble ledet av Britt Solveig Spilde fra Ungdom i Oppdrag. Foto: Morten Marius Larsen

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke