Politikk

Førjulsgaven til KrF: Ny gallupsmell og nede på 2-tallet

KrF i asylstorm synker til nest laveste galluptall noen sinne. – Et parti i faresonen, sier valgforsker.

På Vårt Lands ferske Norstat-måling noteres KrF til lave 2,6 prosent. Bare skrekkmålingen på 2,4 i mars er historisk verre enn for partiet.

– Det er hverken tall vi ønsker oss eller er fornøyd med, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad.

Selv om tilbakegangen fra november bare er på 0,3 prosentpoeng, er trenden tydelig og bakgrunnstallene alarmerende: KrF trekker ikke til seg velgere fra noen andre partier – og lekker tydelig til Ap. Valgforsker Bernt Aardal merker seg at bare 60 prosent av velgerne fra 2017 er lojale og at en tredjedel nå sitter på gjerdet.

– Det bekrefter en tendens vi har sett en stund og at KrF for alvor er i faresonen, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

Han viser til at flere byråer også notert KrF på to-tallet siste måned. Avstanden opp til sperregrensen begynner å bli betydelig.

LES OGSÅ: Ap får julegave på Vårt Land-måling – MDG med kjempesmell

Parti i asylstorm – tror KrF-Bollestad dette forklarer nedgang?

Forrige gang KrF lå på et så lavt nivå, var altså i mars like etter sidevalget. Da ville bare fire av ti KrF-velgere fra 2017 stemt på dem på nytt. KrFs abortseier gjorde partiet til skyteskive.

Nå er KrF i storm igjen. Partiet får pepper fra SV og egne rekker for å ha stemt nei til forslaget om at papirløse skal kunne ta midlertidig arbeid.

– Er det asylpolitikk som nå gir dere en smell, Bollestad?

– Det er det vanskelig å si sikkert. KrF er interessert i å nå målet om en løsning for de lengeværende. Hadde vi brutt ut og støttet SV-forslaget i Stortinget, ville også Frp gjort det samme i slike saker. Sammen med Høyre og Sp kunne Frp derimot sikret flertall for strengere politikk i asylspørsmål, svarer nestlederen.

LES OGSÅ: Berit Aalborg: «Gir ingen hyggelig julegave til KrF og partiets relativt ferske leder, Kjell Ingolf Ropstad»

 

Valgforskeren forklarer: «Uro bidrar jo ikke til økt begeistring»

Valgforsker Aardal er tilbakeholden med å koble politiske hendelser direkte til partiers bevegelser på gallupmålinger.

– Men oppmerksomheten har i det siste vært mer negativ enn positiv. At det har vært uro om KrF og papirløse bidrar jo slett ikke til økt velgerbegeistring, for å si det forsiktig, sier Aardal.

Utsiktene fremover er alt annet enn lyse:

– Det var jo håp og forventninger om fremgang også blant dem som var enig i linjevalget fra i fjor. Uten at noe løft skjer, risikerer partiet at det butter med å sikre også disse velgerne, påpeker Aardal.

Slik håper KrF-toppen at trenden kan snus

Bakgrunnstallene i Norstats novembermåling viste rekordhøy lekkasje til Miljøpartiet De Grønne. I desember er denne tettet. Men også lokalt får KrF varsko: Bergens Tidenes ferske Bergen-gallup målte KrF til rekordlave 1,3 prosent.

Nestleder Olaug Bollestad forklarer at KrF nå jobber med endringer i partiorganisasjonen for å komme mer slagkraftig på plass.

– Vi må bygge organisasjonen og få ny tillit blant velgerne. Det siste handler om å bry seg om dem i hverdagen, enten det dreier seg om landbruks- eller familiepolitikk eller andre saker, sier hun.

Statsministeren: Viktig at KrF kommer seg over sperren

Solberg: Saker skygger. For statsminister Erna Solberg er det viktig for hele regjeringsprosjektet at både KrF og Venstre i det lengre løp kommer seg over sperregrensen.

– Hvor dramatisk er det at de to ligger jevnt under?

– Det var jo en måling i desember der begge var over. Nå gjelder det å jobbe med å gjøre egen politikk synlig. Det har vært litt motbakke i flere saker i høst. Noen har ikke har vært regjeringsskapte, men hendelser på vår vakt, svarer statsministeren og nevner spesielt Nav-skandalen.

Det hun kaller «offensive» saker fra regjeringen for dermed mindre oppmerksomhet. Eksempelvis kan det handle om KrFs budsjettgjennomslag for fritidskort til barn og unge og økt barnesatsing.

LES OGSÅ OM KRF:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk