Nyheter

For godt til å kastes

Hvert år kastes det mer enn 350 000 tonn mat i Norge. Det vil folkene bak mobilapplikasjon "Too good to go " gjøre noe med.

– Konseptet er egentlig ganske enkelt. Istedenfor å kaste maten når dagen er over, legger man den ut for salg til redusert pris, sier Stian Hånes.

Sammen med to danske kolleger har han utviklet tjenesten "Too good to go" som denne uken ble lansert i Norge. Den gir deg mulighet til å kjøpe mat fra restauranter til en billig penge når dagen er over.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Ideen fikk de da de satt på en restaurant i Danmark. Det nærmet seg stengetid, men bufféen var fortsatt full av mat. Hånes ble nysgjerrig på hva som ville skje med den.

Rett i søppelet

Svaret fra kelneren var overraskende. All maten gikk rett i søppelet.

– Vi ønsker å gi restaurantene muligheten til å selge dagens middagsrester billig istedenfor å kaste den. Det som så er igjen kan doneres til veldedighet. Er det mer igjen, sender vi det av gårde for å lage biodrivstoff. Mer bærekraftig blir det ikke, forteller Hånes.

Appen er allerede lansert i Danmark og Tyskland hvor den har vært en stor suksess. I Norge er det foreløpig bare syv restauranter som har kastet seg på, men det jobbes med å rekruttere flere.

LES MER: Frp taper velgere til Høyre

– Danskene er litt mer spontane. I Norge er svaret ofte at man må tenke litt over saken. Allikevel regner vi med å være oppe og gå i storbyene i løpet av de neste ukene.

Buffet til 25 kroner

En av restaurantene som har latt seg begeistre av prosjektet er Mazedar i Mathallen i Oslo. Her lager de hver dag indisk buffet til omlag 300 personer. Ofte sitter de igjen med mye av maten når dagen er over.

– Vi beregner mat til 300 personer hver dag, men noen dager kommer det bare 200 person innom. Da har vi fortsatt mat til å mette 100 stykker, sier Elias Asmat, som jobber i restauranten.

Asmat oppdaterer appen i løpet av arbeidsdagen, og beregner hvor mye mat de vil sitte igjen med. Deretter kan kunder gå inn og kjøpe den maten som blir igjen, og hente den før restauranten stenger.

– I dag har vi allerede solgt to bokser, forteller han.

LES MER: Vi spiser dobbelt så mye kjøtt

Mange tusen tonn

Begeistret er også For Mat, næringslivets satsing for å redusere matsvinnet i Norge. De samarbeider med Hånes, og er i gang med å kartlegge restaurantbransjens matsvinn.

– Akkurat hvor mye mat restaurantene kaster vet vi ikke. Det er ikke blitt regnet på tidligere, men vi er i gang med det arbeidet nå. Både industri- og butikkleddene er hver for seg ansvarlig for mer enn 60.000 tonn matsvinn i året, så at vi snakker om flere tusen tonn i restaurantbransjen er ikke utenkelig, forteller kommunikasjonsansvarlig, Anne Marie Schrøder.

Miljø i tiden

Det er ikke mer enn fire måneder siden Hånes og kollegaene fikk ideen. Det har med andre ord gått unna for günderne.

LES MER: Her er biskopens krav til Listhaug

– Miljø er veldig inn. Det er tidsriktig å ikke kaste mat, og på den måten leve bærekraftig. Jeg tror det er derfor ideen har slått så godt an, sier Hånes.

Han får støtte av kjendiskokk Jan Vardøen, som selv driver nettstedet, Foodbud, hvor han setter mennesker som mangler mat, i kontakt med folk som har for mye av det.

– Jeg synes det er veldig positivt at flere starter slike tiltak. Jo mindre mat man sløser jo bedre er det.

Han tror likevel at mange restauranteiere vil være skeptisk til å bli med.

– Jeg kan tenke meg at noen er redd for å miste profitt fordi kundene sitter hjemme og venter på billig mat, men jeg har skjønt at det har fungert godt for mange restauranter i Danmark. Et godt tiltak er det uansett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter