Victoria er den første delstaten i landet som åpner for aktiv dødshjelp.

Delstaten er med sine 6,5 millioner innbyggere Australias nest mest folkerike delstat, og myndighetene der vedtok i 2017 en lov som åpner for at leger kan bistå dødssyke pasienter med å begå selvmord.

Onsdag trådte loven i kraft, 22 år etter at den australske nasjonalforsamlingen annullerte en tilsvarende lov som var vedtatt av Northern Territory.

Myndighetene i Victoria har brukt 18 måneder på å utarbeide detaljene i loven, som inneholder 68 ulike kriterier som må oppfylles før noen kan få aktiv dødshjelp.

LES OGSÅ: Etiker: Sterke historier former nordmenns syn på aktiv dødshjelp

Restriktiv

Loven beskrives som en av de mest restriktive dødshjelpslover i verden, men har likevel høstet protester fra den katolske kirken i Australia.

Victorias biskoper, blant dem erkebiskop Peter Comensoli i Melbourne, har protestert mot loven og kaller den «dypt urovekkende», skriver avisen The Age.

Ett av kriteriene for å få innvilget aktiv dødshjelp, er at pasienten må være mentalt frisk og ha mindre enn seks måneder igjen å leve. 100 pasienter har alt meldt sin interesse, og det anslås at rundt 150 pasienter vil søke om aktiv dødshjelp årlig framover.

Opplæring

Rundt 120 leger har fått opplæring i å bistå dødssyke pasienter med å avslutte livet, og en liten gruppe farmasøyter i Melbourne har fått oppdraget med å levere de nødvendige legemidlene.

De fleste som får innvilget søknaden om aktiv dødshjelp vil trolig velge å innta en dødelig cocktail på 100 milliliter hjemme, ifølge The Age.

Victorias delstatsminister Daniel Andrews sier at han er stolt over «å ha taklet dette vanskelige spørsmålet».

LES OGSÅ: – Eg er redd for vegen til døden

Følger etter

Flere andre australske delstater vurderer nå å vedta tilsvarende lover, noe meningsmålinger har vist at et klart flertall av innbyggerne støtter.

– Nå som Victoria har brutt muren, kommer andre delstater trolig til å følge etter, sier professor Ben White ved Queensland University of Technology.

Aktiv dødshjelp er kun tillatt i et fåtall land, blant dem Nederland, Belgia, Luxembourg, Sveits, Tyskland, Colombia, Japan og Canada. Det er også tillatt i enkelte delstater i USA.