Klima

FN-topp frykter katastrofe for økonomi og klima ved Trump-gjenvalg

FN-diplomaten Christiana Figueres var sentral arkitekt bak Parisavtalen i 2015. Nå ber hun Norge stanse oljeleting og la olje- og gassreservene bli liggende i bakken.

I et intervju med Vårt Land uttrykker Figueres (63) håp for ungt klimaengasjement, men advarer mot katastrofe for økonomi og klima hvis Donald Trump blir valgt til fire nye år som USAs president.

Onsdag og torsdag har den erfarne klimadiplomaten ledet konferansen Oslo Pax, der Nobels Fredssenter samler unge aktivister, politikere, forskere og fredsprisvinnere til dugnad for fred og klima.

LES MER: Brøler høyt i klimaprotest

Parisavtalen møter motbør

– Hva tenker du om oppfølgingen av Parisavtalen, som USA har trukket seg fra og andre land bremser?

– Store sosiale, politiske eller økonomiske omveltinger går gjerne i bølger, to skritt fram og ett tilbake, så vi skal ikke være overrasket over det som nå skjer. Min store bekymring er at USA svikter i utviklingen av den grønne teknologien som må bidra i den avkarboniseringen verden trenger. USA har kuttet insentiver for å utvikle slik teknologi, og overlater dermed dette feltet til andre.

Figueres mener at både USA og grønn teknologi taper når land som India, og særlig og Kina, går inn og tar USAs ledige plass.

– Kina er allerede verdensledende på solcellepaneler og vindturbiner, og går ganske aggressivt til verks for å bli verdensledende på elbiler, batterier og ladestasjoner. Når USA omsider får en regjering som skjønner hva som skjer, så kommer det til å bli tøft for dem å hente inn det tapte, selv om jeg tror de vil klare det.

LES MER: Kina vil ha grønt stempel

Frykter Trump-gjenvalg

– Hva vil fire nye år med Donald Trump bety for klimaet?

– Det vil være en katastrofe for USAs økonomi, og det vil være et stort tilbakeslag i kampen for å begrense klimaendringene.

– Vi opplever rekordhøye temperaturer og naturkatastrofer som knyttes til klimaendringer, samtidig som millioner av unge tar til gatene i klimaprotest. Forstår du de unges fortvilelse?

– Selvsagt, og jeg deler deres bekymring. De har grunn til å være redde. Det er denne unge generasjonen som vil kjenne den fulle tyngden av klimaendringene. De unge har skjønt hva som er i horisonten, og derfor er de sinte. Og det er et sinne jeg deler.

LES MER: Tester klimavennlig fly

Ser håp i de unge

Figueres ser håp i klimastreikende ungdom som vil endre status quo:

– Unge har i flere tiår sagt tydelig fra om truslene mot klima og miljø, men for første gang er det nå en stor og kritisk masse av unge folk som protesterer mot utviklingen. Derfor tror jeg også de blir mye mer hørt enn før. Jeg ser det i form av mye større mediedekning, og i reaksjoner fra regjeringer og selskaper som merker seg hva de sier. Og det bør de gjøre.

Figueres berømmer unge klimaprofiler som Greta Thunberg, og har merket seg at jenter ser ut til å være i flertall blant de unge klimaaktivistene.

– Jeg ønsker å tro at kvinner har en tendens til å tenke og handle mer langsiktig, og kanskje er mer naturlige voktere av planeten.

Farlig nær vippepunkter

– Amazonas brenner. Frykter du at vi både i regnskogen og andre steder kan nå vippepunkter som vil akselerere oppvarmingen av kloden?

– Ja, i år har vi hatt branner i Arktis, i Sibir og i Amazonas. Alle tre stedene ville branner vært langt mindre sannsynlig uten klimaoppvarmingen. Det er veldig bekymringsfullt at vi har branner på slike ikoniske steder, som alle bidrar til å regulere klodens temperatur på den ene eller andre måten. Så vi er i ferd med å komme farlig nær vippepunkter.

LES MER: Kraftig røyksignal for kloden

– Kan overdrevne klimaadvarsler spre håpløshet?

– Vi overdriver ikke noe. Tvert imot underdriver vi effektene og tempoet i klimaendringene. Men vi er nødt til å engasjere oss konstruktivt og optimistisk for å bidra til å finne løsninger. Pessimisme er en garanti for ikke å få gjort noe.

Roser innsatsen til trossamfunn

– Hvilken rolle kan religiøse ledere og trossamfunn spille i klimakampen?

– De er svært viktige bidragsytere i klimakampen, både fra et åndelig og et finansielt perspektiv. Senest søndag oppfordret pave Frans verdens regjeringer til å ta kraftige skritt for å håndtere klimakrisen. Hans banebrytende miljøencyklika som kom like før Paris-avtalen, hadde veldig stor innflytelse for å motivere, utdanne og forplikte til handling mot klimaendringer, langt utover katolikkenes egne rekker.

Figueres sier at flere trossamfunn «har vært veldig aktive i å gi en åndelig støtte som vi alle trenger for å våkne opp til det ansvar vi har for planeten».

– Mange kirkesamfunn, som Church of England, er dessuten store aksjeeiere som har fulgt opp på aksjonærmøter for å avdekke selskapenes karbonfiendtlige virksomheter, og presse dem til å slutte med å investere i dette.

Ressursmangel skaper konflikt

– Hvordan vil klimaendringene påvirke utsiktene til å bevare fred?

– Hvis vi ikke møter klimaendringene med effektive tiltak, så har vi ingen sjanse til å opprettholde freden. Da vil vi få en verden med mer konflikt, med økt kamp om knappe ressurser som jord, vann og mat.

– Norske myndigheter hevder at vi kan fortsette å produsere alle olje- og gassreservene, fordi de er renere enn alternative fossile energikilder andre steder?

– Det argumentet blir litt som å si at man har den reneste tobakken...

Ber Norge la oljen ligge

– Vi bør la oljen ligge?

– Definitivt! Mesteparten av den oljen og gassen som befinner seg under bakken, må forbli der. De feltene som er i aktiv produksjon har nok olje og gass til å ta oss gjennom overgangsfasen. Vi trenger ikke leting etter nye reserver. Vi har faktisk ikke råd til at det utvikles mer fossil energi enn dette. Vi er på vippepunktet.

– Hva er de mest presserende grepene i klimakampen?

– Vi må akselerere utviklingen av fornybar energi, øke investeringene i batteriteknologi samt i karbonfangst og -lagring. Vi må øke elektrifiseringen av alt, ikke minst i transportsektoren. Og det er maktpåliggende å snu tapet av skogsdekke, ved å redusere avskogingen og gjenopprette skadet natur.

---

Christiana Figueres

  • Karen Christiana Figueres Olsen (63) fra Costa Rica var FNs klimasjef fra 2010 til 2016. FN-diplomaten var dermed en ledende kraft bak klimaavtalen i Paris i 2015.
  • Datter av José Figueres Ferrer som var president i Costa Rica tre ganger. Også broren José María Figueres Olsen har vært president
  • Hennes dansk-amerikanske mor har vært Costa Ricas ambassadør til Israel og medlem av den costaricanske nasjonalforsamlingen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima