FNs flyktningkommissær (UNHCR) Filippo Grandi, uttalte nylig i et intervju med VG at «I Europa er det blitt et fiendtlig politisk klima. Uansvarlige og skruppelløse politikere nører opp om frykt for flyktninger og migranter, for å manipulere velgere.»

Fremstiller vår politikk på en måte jeg er sjokkert over

Dette fikk Frp innvandringspolitiske talsmann, Jon Engen-Helgheim til å reagere:

– Han fremsto som en typisk FN-pamp uten bakkekontakt. Han henger ut europeiske og norske politikere som vil begrense innvandring. Han fremstiller vår politikk som umoralsk, på en måte som jeg er sjokkert over, sa Helgheim til VG fredag.

Nå går SVs Karin Andersen hardt ut mot Frp og Helgheim.

– De roter som vanlig sammen innvandring og flyktningpolitikk. De underslår at det er UNHCR som faktisk er til stede i nærområdene og gjør jobben, skriver Andersen i en e-post til Vårt Land.

FN er faktisk til stede i nærområdene

Helgheim mener også at Grandi framstår belærende, og at han og andre innvandringskritiske politikere har en annen tilnærming til flyktningproblematikken.

– Vil hjelpe flyktningene i nærområdene, der man får valuta for pengene, sa han.

Andersen er heller ikke imponert over denne påstanden.

– De underslår at det er UNHCR som faktisk er til stede i nærområdene og gjør jobben, skriver SV-politikeren.

Har nominært flyktningkommissæren til Nobel

Andersen peker også på at ikke alle flyktninger kan hjelpes i nærområdene.

– UNHCR ser at noen flyktninger er i stor fare i leirene, fordi de er syke, homofile, konvertitter, enslige kvinner, politisk forfulgte, og så videre. De må flyttes til tryggere steder, skriver hun.

Andersen og en gruppe av SVs stortingsrepresentanter har også nominert FNs flyktningkommissær til Nobels fredspris.

Dempet reaksjon

Fra regjeringspartienes hold er reaksjonen mer avdempet.

– Egentlig er jeg litt overrasket over at han føler seg truffet, sier Venstres innvandringspolitiske talskvinne Guri Melby.

– Selv om det er mange som mener vi kan gjøre mer, er Norge et av landene som bidrar mest, tar imot flest flyktninger i forhold til folketallet, og vi kommer til å ta imot flere flyktninger i åra som kommer, sier Melby. Hun legger til at Norge har sluttet seg til FNs migrasjonspakt.

Frp tok dissens

I den saken tok imidlertid Frps stortingsgruppe dissens.

– Vi er imot plattformen, fordi det er en avtale som legger opp til mer lovlig migrasjon, enklere tilgang på rettigheter, lavere krav til familiegjenforening og flere andre ting som vi er uenige om, uttalte Helgheim til Vårt Land den gangen.

Melby velger å se uttalelsen fra FNs flyktningkommissær i lys av den innvandringspolitiske debatten.

– Jeg tenker at han uttaler seg generelt om en debatt som kan utarte seg forskjellig i mange ulike land. I mange europeiske land kan det være en tøff debatt på innvandringsområdet, og også i Norge. Alle politikere har ansvar for at den debatten blir bedre, sier Venstre-politikeren.

Kortfattet reaksjon

KrF som nettopp er blitt Frps regjeringspartner er også forsiktig i svar. Innvandringspolitiske talskvinne på Stortinget, Torhild Bransdal, svarer lakonisk.

– Han (Helgheim, red. an.) har selvfølgelig full frihet til å reagere som han vil, men jeg hadde ikke samme reaksjon, skriver hun i en e-post til Vårt Land.