– De som står bak, må stilles til ansvar, sier talsperson Stephane Dujarric for FNs generalsekretær António Guterres.

Minst 62 mennesker ble drept og titalls ble såret i angrepet i Nangarhar-provinsen.

Dujarric sier Guterres «uttrykker sin dypeste sympati og kondolanser overfor familiene til ofrene og ønsker at de sårede bedres raskt».

FN har solidaritet med folket og regjeringen

– Han gjentar FNs solidaritet til folket og regjeringen i Afghanistan, sier Dujarric.

Det er ikke klart om moskeen ble angrepet av en selvmordsbomber eller om noe annet forårsaket den kraftige eksplosjonen som førte til at taket i bygningen kollapset. Det sier talsmann Attaullah Khogyani for lokale myndigheter i Nangarhar-provinsen. Han opplyser at rundt 250 mennesker var samlet til bønn i moskeen.

Taliban fordømmer og legger skylda på IS

Den afghanske opprørsgruppa Taliban fordømmer angrepet som en «stor forbrytelse», og de legger skylden på IS, som også er aktiv i denne delen av Afghanistan. Også lokale tjenestemenn mener IS sto bak.

Angrep på sivile har økt voldsomt

Angrepet skjedde dagen etter at FN fastslo at Afghanistan er rammet av et totalt uakseptabelt voldsnivå, og at de sivile tapene har skutt i været og nådd et rekordhøyt nivå de siste månedene.

Lokale myndigheter opplyste tidligere at det ble skutt flere granater mot moskeen, noe som skal ha fått taket til å rase sammen over de mange som hadde møtt fram for å be.

(©NTB)

LES OGSÅ:

• Heidi Halvorsen mistet synet. Det vanskeligste var alle som ville be for henne. Folk kunne komme og legge hendene på meg mens jeg satt og spilte piano, forteller hun.

• Stjernekamp-Sondre ble etterlatt for å dø. At et norsk misjonærpar ville adoptere ham, gjør det umulig for ham å ikke tro på Gud. Les Min tro-intervjuet med Sondre Mulongo Nystrøm her.

• Angrep på kirkeasyl-familie i Hønefoss: – En feig handling, sier varaordføreren

• Håvard var ekspert på sykdom hos eldre. Da kona Ingebjørg fikk demens ble han selv pårørende. – Man må søke den sjelelige kontakten med det innerste menneske, sier overlege Håvard Heggdal