Nyheter

Flyktninger presser EUs grensesamarbeid

Schengen-samarbeidet vil overleve flyktning-krisen Europa står overfor, tror flere eksperter.

– Noen snakker om at Schengen kan bli endret og at vi vil få nasjonale grenser igjen i Europa. Det har jeg liten tro på, sier Espen D.H. Olsen ved Senter for Europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo til NTB.

Tyske myndigheter besluttet tirsdag å slutte å sende asylsøkere til det første landet de er kommet til, slik Dublin-reglene legger opp til. Disse reglene er en del av Schengen-samarbeidet.

Ungarn, som er innenfor Schengen-området og er blitt et viktig transittland for flyktninger som vil nordover, er på sin side i ferd med å stenge grensen til Serbia.

LES OGSÅ: Ungarn vil sette inn soldater mot flyktninger

Fordeling

Olsen påpeker at større endringer i Schengen-avtalen betyr at hele EU-traktaten må endres.

– Det er en kjempestor prosess, som jeg ikke tror noen ønsker nå, sier han.

Mindre endringer trenger ikke å bli like omfattende, men vil likevel ta tid.

I stedet tror han de mange asylsøkerne som nå er på vei over Vest-Balkan med Tyskland og Sverige som mål, vil tvinge fram ordninger for å fordele flyktningene bedre.

Heller ikke Flyktninghjelpen tror det grensefrie Schengen-samarbeidet står for fall.

– Dublin-systemet har noen unntaksordninger som gjelder situasjoner i masseflukt. Vi mener det er den situasjonen man har nå, og da kan man ta unntaksbestemmelsene i bruk, sier seniorrådgiver Pål Nesse til NTB.

Nesse mener Europa fint kan ta imot de hundretusenvis av syriske flyktninger som er på vei nordover.

– Ser vi tilbake på 1990-tallet og Balkan-krigene, så tok Europa imot mange flere flyktninger. Dette har vi opplevd og håndtert før, og vi kan håndtere det nå også, sier han.

Nesse sier det er helt uakseptabelt dersom Ungarn gjennomfører trusselen om å stenge grensen og sette inn soldater for å beskytte den, ettersom Ungarn har ratifisert flyktningkonvensjonen. Han håper EU, og spesielt Tyskland, vil legge press på landet.

– Tyskland har vist en helt annen holdning. De har valgt en raushetspolitikk, sier Nesse.

LES OGSÅ: Hentar fram jernteppet

Fordeling

Tysklands beslutning skyldes at landet ser at systemet ikke fungerer, mener Olsen. Landet forsøker nå å få EU-landene til å samarbeide bedre om å fordele flyktningene og asylsøkerne. Et forsøk på å få til dette tidligere i år, strandet.

– Det vil presse seg fram, men det vil nok ta tid, sier Olsen.

Han viser til at Tyskland internt har en ordning for å fordele flyktninger mellom delstatene, basert på indikatorer som folketall og skatteinntekter. Hvorvidt Norge vil måtte være med på en slik ordning, er avhengig av om ordningen blir en del av Schengen-avtalen, der Norge er med, eller EUs asylpolitikk.

Olsen mener den tyske holdningen har sammenheng med landets krigshistorie. Ideen om europeisk integrasjon og åpne grenser er en motsats til nasjonalismen, påpeker han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter