Nyheter

Flere vil studere teologi

Teologistudiene har tilbudt studieplass til langt flere studenter enn i fjor. – Tyder på at rekrutteringsarbeidet til Den norske kirke fungerer, mener Aud Tønnessen.

Torsdag formiddag presenterte forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (H) tallene for opptak til høyere utdanning for 2018. Her var det mye å juble over både for de private, kristne utdanningsinstitusjonene, og for Det teologiske fakultet (TF).

Dekan ved TF, Aud Tønnessen, mener de voksende søkertallene tyder på at Den norske kirkes rekrutteringsprogram til prestetjenesten lykkes.

– Det er en betydelig økning i søkertallene på Det teologiske fakultet. Særlig gledelig er det at vi har tilbudt 38 studenter en plass på profesjonsstudiet i teologi, sier hun.

LES MER: Rekordhøye søkertall til teologistudiene.

Rekruttering

Etter mange år med svak rekruttering satte Kirkerådet i 2017 i gang et prosjekt for å rekruttere nye ansatte i alle kirkelige stillinger. Rekrutteringsarbeidet har vært særlig nødvendig fordi svært mange kirkelige ansatte går av med pensjon i årene som kommer.

– Vi vet at gode rekrutteringskampanjer avhenger av samarbeid mellom utdanningsinstitusjon og fremtidige arbeidsgivere. Det gjelder i kirken like mye som i næringslivet. Studentene trenger å vite at de skal ut til attraktive arbeidsoppgaver, og det krever at kirken er involvert. Nå er det viktig at Den norske kirke holder trykket oppe i rekrutteringsarbeidet i årene som kommer, sier Tønnesen.

Menighetsfakultetet (MF) tilbyr 39 elever plass på profesjonsstudiet i teologi denne høsten.

– Vi har en 20 prosent økning i antall tilbudte plasser på profesjonsstudiet i teologi, og en 40 prosent økning på lektorstudiet, forteller rektor Vidar Haanes, som likevel minner om at ikke alle studenter som mottar studieplass møter opp på skolebenken i august.

– Vi regner med at omtrent 30 prosent ikke dukker opp. Men dette tallet er mindre på profesjonsstudiene, sier han.

LES MER: Brutale prestekutt i Nord-Hålogaland. – Nødvendig, sier biskop.

Stabil kjønnsbalanse

Kvinners inntog i Den norske kirke har vært mye omtalt de siste tiårene. Noen forskere tror presteyrket blir mer attraktivt for kvinner når det ikke lenger anses som en lederstilling, men får større preg av å være et omsorgsyrke. Men det mener Aud Tønnessen ved TF er en for enkel analyse.

– Teologi er et bredt studium som tiltrekker seg folk med ulike faglige og profesjonelle interesser. Tallene over tid viser at kjønnsbalansen har vært stabil det siste tiåret, rundt 50/50. Det er positivt, sier hun.

Kvinneandelen på TFs profesjonsstudium i teologi er i år 42 prosent. Også på MF holder kjønnsbalansen på profesjonsstudiet seg stabil på omtrent 50 prosent – andelen kvinnelige søkere er i år 56 prosent.

– Jeg tror andelen kvinner og menn vil holde seg stabil i årene som kommer, selv om statusen til presteyrket er i endring, noe diskusjonen om ansvarsfordelingen mellom daglige ledere og prester er et godt eksempel på, sier Vidar Haanes.

Kvinneandelen er høyere på de kortere profesjonsutdanninger på MF. I 2018 var for eksempel 93 prosent av søkerne som hadde bachelor i «Ungdom, kultur og trosopplæring» sitt førstevalg kvinner.

LES MER: Slik opplevde kvinnelige prester kvinnenes inntog i kirken.

Jubel for NLA og VID

Også NLA Høgskolen jubler over 26 prosent økning i antall tilbudte studieplasser. Særlig fornøyde er de med at den nye grunnskolelærerutdanningen på NLA i Oslo vil starte opp med fulle hus, med 100 nye studieplasser.

– Vi er veldig glade for at så mange lærerstudenter skal utdannes ved NLA, en kristen høgskole. Studentene kommer fra mange forskjellige bakgrunner, men vil bli eksponert for en verdirikdom og et menneskesyn som vil være et viktig bidrag til deres dannelse, sier rektor Erik Waaler.

VID vitenskapelige høgskole melder at de har tilbudt 25 studenter studieplass i teologi, hvorav 15 er på profesjonsstudiet.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter