Politikk

Flere vil feste edru

Samtidig som presset for å drikke er stort, er det færre unge som drikker. Det har skapt et marked for alkoholfrie fester.

Bilde 1 av 2

Fra New York til London, Oslo og Kristiansand fristes ungdom til fyllefrie fester ute på byen. Med slagord som «Husk i morgen» og invitasjoner til «High on life-event» og «Sober Club» (edru klubb) møtes ungdom for å danse og mingle.

– Fenomenet er interessant, og det er bra med alternative møteplasser der folk ikke trenger en pils som påskudd for å treffes – eller for å ha det gøy, sier rusforsker Hilde Pape ved Folkehelseinstituttet.

På tirsdag skrev Vårt Land at 6 av 10 mener det er for mye drikkepress, ifølge en ny undersøkelse utført av TNS Gallup.

Undersøkelsen viser også at de under 30 år i litt større grad slutter opp om at det er for mye drikkepress, enn de mellom 30 og 59 år. Det totale alkoholforbruket i Norge er imidlertid på vei ned.

LES OGSÅ: KrF-ere oppgir størst drikkepress

Normkritisk

– Tidligere ble alkohol forbundet med frigjøring og noe mange brukte for å miste hemninger. Men ungdom i dag er mer bevisste, blant annet på hvilken nervegift alkohol er, sier en av bidragsyterne i tankesmien Soundmind, Jonas Kullgren.

Soundmind var en av de første som arrangerte edrufester i Oslo. De ønsket å arrangere alternativer til fester med alkohol, som et normkritisk og sosialt eksperiment: Hvordan ville samholdet bli, hvordan ville mannen i gata ta i mot konseptet og hvordan vil mediene forholde seg til det?

Flere riksdekkende medier omtalte konseptet og folk strømmet til, forteller Kullgren.

– Bare det at mediene satte et så sterkt søkelys på en fest uten alkohol, viser hvilket anstrengt forhold vi har til alkoholkulturen i dette landet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Normen om å måtte drikke alkohol for å være kul, er fortsatt sterk, mener Kullgren. Men han tror det vil endre seg i takt med økt globalisering og mer mangfold.

– Mange mennesker vil av kulturelle, religiøse eller personlige grunner avstå fra alkohol, sier Kullgren.

Fallende trend globalt

Det har vært en nedadgående trend i tenåringsdrikking siden årtusenskiftet, ifølge rusforsker Hilde Pape ved Folkehelseinstituttet.

– Men så skal det sies at alkoholkonsumet var eksepsjonelt høyt for femten år siden. Nå er ungdom kommet tilbake til det nivået som var på midten av 90-tallet.

Det samme har skjedd i flere land.

– Særlig på Island har alkoholkonsumet blant de unge avtatt. Men nedadgående trender er også påvist i mange andre europeiske land og i Australia.

– Hva skyldes dette?

– Dette synes å handle om grunnleggende endringer i ungdomskulturen globalt. Kan hende dette skyldes at de unge blir sittende hjemme mer hjemme foran PC-skjermen, framfor å feste og drikke med venner. Dette vet vi ikke sikkert, men det er en rimelig hypotese, sier Pape.

Promilleløse fester

Tiril Refsum var med å starte opp Raw After Work, et arrangement som holdes en gang i måneden på ulike klubber og steder i Oslo. Konseptet er basert på Sober Clubbing med DJ, grønne drinker og Raw Food uten alkohol og rusmidler. Festene tiltrekker seg hver gang mellom 50 og 150 personer.

– At det skulle være alkoholfritt var ikke en del av planen, vi ønsket bare å finne et sted vi kunne møtes, drikke grønne drinker og danse. Etter hvert ble det gjort et nummer ut av at vi ikke serverte alkohol. Siden har det blitt en kjempesuksess, sier Refsum.

LES OGSÅ: De over 60 har nesten doblet alkoholinntaket på ti år

Hun er ikke overrasket over at mange unge rapporterer om drikkepress.

– Det er klart mange blir presset når mye av utelivet handler om å drikke. Når man blir sett på som den som ikke drikker, velger mange heller å droppe å gå ut.

Refsum tror behovet er stort for et alternativ til å gå ut på byen i fyllerus.

– Jeg er sikker på at vi kunne ha fylt opp en klubb hver fredag. Mange takker for at vi gjør dette og sier de setter stor pris på disse festene, sier Refsum.

– Hva skyldes det?

– Mange sier de savner sosiale sammenhenger der man kan møtes uten å være påvirket eller føle drikkepress. Folk er mer helsebevisste og ønsker ikke dagen-derpå-følelsen. Mange blir slitne av miljø med berusede folk. For mange blir alternativet å ikke gå ut, men dersom man er hjemme mister man det sosiale.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk