Nyheter

Flere hender enn hansker

Engasjementet har nådd organisasjonene. Redd Barna opplever at de ikke har oppgaver nok til alle som vil hjelpe.

– De siste to dagene har vi opplevd en flom av henvendelser, sier Annicken Lundgård regionleder i Oslo for Redd Barna.

Organisasjonen organiserer turer, utflukter og lek for barn på 16 asylmottak i landet, og har også tiltak for barn i familier som er bosatt i norske kommuner. Det vanligvis mange som vil hjelpe, men de siste dagene har det tatt av.

– Vi pleier å ha rundt 25 
påmeldte til informasjons­møtene våre. Allerede onsdag er det 60 påmeldte til møtet neste tirsdag. Vi må prøve å holde møter hver uke fremover, men vi må også henvise noen videre til andre organisasjoner, for vi har flere engasjerte enn vi har oppgaver. Det er egentlig fantastisk!

LES OGSÅ: Nordmenn står i kø for å hjelpe flyktninger

Lav terskel

Røde Kors opplever også en voldsom pågang. 
Ellen Kahrs, som leder Røde kors’ flyktningguideprogram er likevel ikke overrasket.

– Etter så mange år i denne bransjen vet jeg at folk stiller opp på de utroligste ting. Dette er den egentlige folkesjelen. Folk er kanskje usikre til å begynne med, men når de ser at de kan bidra, så gjør de det.

Et viktig program med lav terskel for folk som vil bidra, er norsktreningen. Tiltaket finnes over hele landet, og alle kan gjøre det etter en liten innføring, sier Kahrs.

– Det er veldig hyggelig, veldig kjærkomment og ikke minst veldig viktig. Å kunne spørre om varer i butikken, spørre om veien eller bare det å kunne si «god dag» og «jeg heter» er en kjempe­hjelp i hverdagen.

LES OGSÅ: Takker alle som engasjerer seg

Organisasjonen etterlyser også folk som kan tenke seg å være støttefamilie for enslige mindreårige flyktninger.

– Mange av disse kommer fra steder der man er mye mer 
avhengig av familien. Så det kan bety veldig mye å bli invitert på søndagsmiddager, å ha noen å feire bursdagen sin med, gå 
turer med, eller bare ringe 
engang i blant for å prate.

Røde Kors jobber fortsatt med å kartlegge behov, og hva de kan bruke alle de frivillige til. Men én jobb er klar for de som kan tenke seg å bidra over tid.

Flyktningguide

– Det er noe av det lureste jeg har gjort i mitt liv, sier Marianne Wahl-­Larsen. «De formelle betegnelsene er flyktningguide og kobling. Vi kaller oss venninner», skriver hun på bloggen sin, om den kongolesiske kvinnen hun guider gjennom oppstarten i Norge. Hun sier kvinnen er godt ivaretatt av introduksjonsprogrammet og skolen hun går på, men at det likevel er mye å bidra med.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Det er ikke alltid like lett å komme i gang med å bygge nettverk, for vi nordmenn kan være vanskelige å komme innpå. – Det viktigste jeg kan hjelpe med er å være en å snakke norsk med, være sosial med og rett og slett være venn med.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter