Nyheter

Fire millioner tippepenger til trossamfunn

828 tros- og livssynsamfunn mottar penger via grasrotandelen fra spillemidlene. Human-Etisk forbund og buddhistiske forening er blant dem som får mest – men også noen frikirker henter inn midler herfra.

Nesten 700 millioner kroner ble i 2019 delt ut via Norsk Tippings grasrotandel.

Få trossamfunn

Også menigheter menigheter og trossamfunn i Norge kan være del av ordningen. Men få av dem er registrert som mottakere. Bare 828 av over 37.700 mottakere er tros- eller livssynsorganisasjoner, som til sammen får rundt 3,9 milloner kroner.

Innenfor denne kategorien er det også noen Krik-foreninger og noen kristne speidergrupper, så det reelle tallet er enda lavere.

Trossamfunnene som får aller mest av spillemidlene via grasrotandelen, er buddhistiske samfunn rundt omkring i Norge. Seks av de ti trossamfunnene som mottar mest er buddhistiske. På topp troner Den vietnamesiske buddhistiske og kulturelle forening i Trondheim, med nesten 186.000 kroner fra 111 givere.

 

Det er få kristne menigheter som er registrert og mottar penger gjennom ordningen, men det er noen frikirker. Blant dem er Den evangelisk-lutherske frikirke i Arendal, som i 2019 mottok 18.619 kroner via ordningen.

Det ser pastor Arvid Hunemo som utelukkende positivt. Han mener eventuelt prinsipelle debatter rundt pengespill ikke er relevant i denne sammenheng.

– Det er bra at folk føler en tilhørighet til frikirken. Jeg er positiv til at det finnes en grasrotandel som kan fordeles til frivilige organisasjoner og at folk vil tillgodese oss, sier han.

Også andre frikirke-pastorer Vårt Land snakker med gir uttrykk for det samme – at når ordningen først finnes og potten uansett er der til fordeling, er det fint at også menighetene kan få sin del av kaka.

· LES OGSÅ: Frivillighetskutt i hele Norge: – Konsekvensene blir katastrofale

Human-etikerne best

Trossamfunnene som i størst grad har registrert seg som grasrotmottakere er lokallag i Human-Etisk forbund (HEF).

Hele 104 av samfunnene på lista er HEF-lag. Oslo-laget får mest, nærmere 75.000 kroner. Men langt fra alle lagene mottar penger gjennom ordningen – totalt får HEF-lag rundt omkring rundt 300.000 kroner samlet.

– Da ordninga kom ble det gitt en generell oppfordring til at folk burde benytte muligheten. Vi har ikke jobba noe systematisk med å få folk til å registrere seg, sier assisterende generalsekretær Hege Winje i organisasjonen.

· LES OGSÅ: Derfor stiller de opp for kirken

Dyrevern og idrett

Det er flest idrettsorganisasjoner på lista over mottakere, men stadig flere andre frivillige organisasjoner får også penger gjennom ordningen. Alt fra lokale kor- og teatergrupper til store fotballkluber som Vålerenga Fotball og Bodø-Glimt.

Organisasjonen som fikk nest mest i 2019 var Foreningen for omplassering av dyr, kun slått av Vålerenga.

Grasrotandelen fungerer slik at en giver kan gi inntil sju prosent av det de spiller for til et frivillig lag eller en organisasjon de har registrert på forhånd. Spiller du for 100 kroner, går sju kroner til valg mottaker. Det gjelder uavhengig av gevinst og påvirker ikke vinnersjansene.

Drøyt 1,2 millioner nordmenn var registrert som grasrotgivere i 2019.

---

Grasrotandelen

  • Grasrotandelen ble ­lansert 1. mars 2009. Det er en ­ordning som gjør det mulig for spillere hos Norsk ­Tipping å gi 7 prosent av spilli­nnsatsen direkte til et lag ­eller en forening.
  • Grasrotandelen gjelder for alle spillene til Norsk Tipping, bortsett fra fysiske Flax-lodd og Belago.
  • Organisasjoner og ­foreninger som ønsker å være grasrotmottaker kan selv registrere dette i ­Frivillighetsregisteret.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter