Nyheter

Fikk erstatning etter jobbreservasjon

Et svensk Jehovas vitne ble nektet arbeidsløshetspenger da han sa nei til en jobb som stred mot hans religiøse overbevisning. Nå får han erstatning.

Mannen fra Bohuslän i Sverige fikk inndratt retten til arbeidsavklaringspenger da han takket nei til en jobb innen for loddsalg for ideelle organisasjoner. Årsaken til reservasjonen var hans religiøse overbevisning.

Mannen tok saken til Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Jeg kommer i så fall til å miste mitt medlemskap i den forsamlingen jeg tilhører og har vokst opp i, skrev han i sin anmeldelse til DO.

DO ga mannen rett og stevnet Arbetsförmedlingen. Nå har Stockholm tingrett gitt mannen medhold: Han er blitt diskriminert på religiøst grunnlag og er blitt tilkjent en erstatning på 60.000 svenske kroner.

«Arbetsförmedlingen har brukt en regel eller et kriterium som framstår som nøytralt, men som slår særlig ugunstig ut for personer med en slik religiøs overbevisning som mannen har», slår retten fast, ifølge avisen Bohusläningen.

– De har hatt rom for å ta hensyn til hans tro, men det har de ikke i tilstrekkelig grad gjort, sier Johanna Nilsson, som førte saken for Diskrimineringsombudsmannen.

Strengt i Norge

For å kunne heve dagpenger når man er arbeidsløs i Norge, må man krysse av på at man er villig til å ta «et hvert» arbeid. Unntaksreglene er strenge, og ifølge Nav er det ikke utarbeidet retningslinjer som gjelder reservasjoner grunnet religiøs overbevisning spesielt.

Det vil imidlertid bli en vurdering i hvert enkelt tilfelle om det skal gis avslag eller utestengelse dersom en bruker nekter å ta tilvist arbeid.

I 2011 mistet en adventist dagpengene sine da han ikke sa seg villig til å ta «et hvert» arbeid. Han kunne nemlig ikke arbeide på lørdager, som er den ukedagen adventistene holder hellig.

Nav sa den gang at det ikke er rimelig grunn til å takke nei til arbeid at arbeidsavtalen «ikke er forenlig med tro, ønsker eller livssyn».

Saken havnet blant annet på daværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøms bord, som viste til at Folketrygdloven ikke åpner for å gjøre unntak for livssyn.

For adventisten løste dagpengeproblemene seg ved at han sendte inn skjemaet på nytt og «løy» om sin arbeidsvegring.

Dommen er ikke rettskraftig, og ankefristen er 18. januar.

LES OGSÅ: Adventist nektes dagpenger av Nav

– Kanskje annet utfall i Norge

Førsteamanuensis ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen, Tine Eidsvaag, er ikke sikker på om saken i Sverige ville fått samme utfall dersom den hadde blitt ført i Norge. Hun kjenner ikke til om Likestillings- og diskrimineringsombudet har uttalt seg om slike saker.

– Vi har heller ikke noen autoritativ praksis i Norge eller i internasjonale menneskerettsorganer, sier hun.

Ifølge et rundskriv til Folketrygdloven kan man miste retten til dagpenger dersom man sier opp jobben fordi man ikke fikk den tilpasset sin religiøse overbevisning, eller lar være å søke på stillinger av samme grunn, forteller Eidsvaag.

Hun mener at kravet om å ta «et hvert arbeid» indirekte kan være diskriminering på religiøst grunnlag.

– Men den kan være legitimert dersom den ikke er uforholdsmessig.

– Er det en uforholdsmessig diskriminering å kreve at for eksempel adventister må jobbe på lørdager eller muslimer på slakteri som håndterer griser?

– Min mening er at det ikke bør være så strengt at man blir nektet dagpenger på grunn av en slik reservasjon.

– Umulig å praktisere religiøs reservasjon

Hun viser til at tematikken ble drøftet av det regjeringsoppnevnte Stålsett-utvalget.

– Der var man ganske avvisende til å åpne for religiøs samvittighetsnekt i forbindelse med dagpenger, sier hun.

LES OGSÅ: Forbyr Jehovas vitners nettsted

Utvalget, som hadde som mandat å gå gjennom statens tros- og livssynspolitikk, viste til at det allerede nå er vanskelig å likebehandle arbeidssøkere. En religiøs vurdering i tillegg ville gjort det enda vanskeligere:

«Et slikt unntak ville åpnet for et utall av muligheter for å kunne reservere seg for yrker og arbeidstider, og en slik regel ville være tilnærmet umulig å praktisere», står det i rapporten.

Likestillings- og diskrimineringsombudet i Norge (LDO) har ikke behandlet denne typen saker, ifølge kommunikasjonssjef Randi Hagen Eriksrud.

– Bør ikke stå på prinsipper

Anne Sender, sekretariatsleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, har vært borti tematikken. Blant annet kjenner hun til at det er diskutert om muslimske kvinner kan arbeide i butikker der det selges svinekjøtt og alkohol.

– Nav har sagt at det ikke er god nok grunn til å si nei til jobber når man går på dagpenger, sier hun.

Hun påpeker at situasjonen som arbeidsledig forhåpentlig er kortvarig og at målet må være å komme i jobb for å kunne forsørge seg selv.

– Da kan man ikke stå så hardt på prinsippene. Når man så er i fast arbeid, finner man som regel fram til løsninger sammen med arbeidsgiver som gjør at man kan leve ut sin tro, sier hun.

Vegetarianer sa nei slaktehus

Trygderetten har tidligere behandlet minst to saker som handler om hvem som er «reelle arbeidssøkere». Begge ga medhold til de med jobbreservasjoner.

Den ene var en kristen som reserverte seg mot arbeid som stred mot den kristne forvaltertanke og bærekraftig utvikling, mens den andre var en vegetarianer som ikke ville jobbe på slaktehus.

LES OGSÅ: – Adventist trolig diskriminert

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter