Nyheter

Fikk enorm oppmerksomhet, men få søkere

En utradisjonell kampanje fikk over 100.000 til å se stillingsutlysningen til en prestestilling i Vågå. Likevel var det bare to som søkte. – Vi trenger å tenke nytt, sier biskop.

Bilde 1 av 5

«Er du svak for skaperverket og sterk i troa? Ledig kall som prest i fjellbygda Vågå».

Slik lyder en av de mange oppfordringene som har sirkulert på Vågå kirke sine Facebook-sider den siste måneden. De bildebaserte innleggene med naturområdene i Nord-Gudbrandsdalen i fokus, spiller på religiøse ord og uttrykk og er laget av mediebyrået Gull & Gråstein.

LES OGSÅ: Tre ukers ventetid på prest

Det var etter at soknepreststillingen i bygda ble ledig, at soknerådsleder Erik Lillebråten, tok initiativ til å gjøre rekrutteringen på en litt annerledes måte enn tidligere.

– Vi ser at det er tungt og vanskelig å rekruttere prester i små sokn, men det er ingen grunn til at det bør være så vanskelig. Derfor tok jeg initiativ til å prøve en litt mer utradisjonell måte å gjøre det på, i håp om å tiltrekke ekstra oppmerksomhet, forteller Lillebråten.

LES OGSÅ: Prester føler seg ensomme

To søkere

Ekstra oppmerksomhet ble det også. Over 100.000 har har besøkt nettsiden til stillingsutlysningen, og bildene og videoene som er blitt lagt ut på Facebook er også delt hyppig.

– Responsen har vært enorm. Vi oppfordret folk til å tagge prester, og det har mange gjort også. Alt fra utdanningsinstitusjoner, biskoper og proster til folk i departementet.

Likevel endte de bare opp med to søkere.

– Selv om det ikke resulterte i mange søknader, har det vært en god profilering av kirken og bygda vår. Men det er ikke lett å nå ut til nyutdannede prester, sier Lillebråten.

Ektefelle

Leder i Presteforeningen, Martin Enstad, bekrefter at det er vanskeligere å rekruttere prester i noen deler av landet enn andre.

– Sånn har det vært lenge, men det er flere ledige stillinger nå enn før, fordi store prestekull har gått av med pensjon og færre prester på markedet generelt.

Enstad tror en av de største utfordringene gjelder prester med ektefelle.

– Mange prester er gift, og gjerne med noen som også har høyere utdanning. Det gjør at man ikke bare trenger én jobb, men to. Dette er en av distriktenes utfordringer som det ikke finnes noe lett svar på.

LES MER: – Brutalt, men nødvendig prestekutt

Strategi

Det er første gang Enstad har hørt at noen har gjort noe liknende som i Vågå, og han er positiv til ideen.

– Det å spille på de kvalitetene som lokalsamfunnet har og prøve å selge bygda sammen med stillingen har jeg veldig tro på. Man skal jo også leve der man jobber. Samtidig må man også ha brød på bordet, og derfor tror jeg det er en fordel at man samordner seg med stillingsutlysninger for eksempel med kommunen om en felles strategi i slike tilfeller.

Prosjektleder for mediebyrået Gull & Gråstein, Sigurd Rønningen, tror en av de største utfordringene distriktene står overfor er dårlig informasjonsarbeid.

– Det er ikke lett når du sitter i en by å skulle orientere seg i en bygdesammenheng. Det er så mange strømninger som sender folk til mer sentrale strøk at må senke terskelen maks for å få folk til å ta det steget.

Billig

Rønningen peker på at dette er ekstra vanskelig i kirkelig sammenheng, også fordi Vågå ikke er et sted der folk renner ned kirken.

– Her ble de kristnet så å si sist i landet. Selv er jeg ateist, men jeg er frelst på én ting, og det er bygdelivet. Det er et vanvittig skaperverk her og mye å spille på sånn sett.

Soknerådsleder Lillebråten innrømmer at de fryktet at noen av innleggene skulle bli for sterk kost for noen, men forteller at de kun har fått positive tilbakemeldinger.

– Dette har kostet oss 20.000 kroner, like mye som det ville kostet med to tospalters annonser i lokalavisen. Nå har vi nådd ut mye lengre, og jeg tror kirken har gjort lurt i å kalle inn byrået og fellesrådet til en prat for å se hvordan vi kan jobbe med dette videre, forteller Lillebråten.

LES OGSÅ: Flere vil studere teologi

Stolt biskop

Blant de som hyller initiativet er Hamar-biskop Solveig Fiske.

– Jeg ble rett og slett stolt. Rent metodisk er dette av høy kvalitet. Jeg delte selv noen av innleggene, både fordi jeg ønsket at aktuelle søkere skulle legge merke til stillingen, men også fordi det løftet fram Nord-Gudbrandsdalen og særskilt Ottadalen som et attraktivt område å bo, forteller Fiske.

Hun tror man må tørre å tenke nytt for å rekruttere prester til distriktene.

– Den norske kirke har mye å lære av den måten å kommunisere på. Det er en omdømmemessig bonus som går langt utover det at det handler om en prestestilling og det har ringvirkninger også langt utover Vågå.

Første del

Vårt Land skrev fredag at tall fra Samordna opptak viser en økning i antall 
søkere til profesjonsstudiene i teologi. Sigurd Rønningen forteller at de har jobbet målrettet for å nå ut i aktuelle studentmiljøer.

– Vi fikk veldig bra respons der også. Problemet er at de har noen år igjen før de er ferdige. Slik som situasjonen er i Vågå kan man heller ikke basere alt på ett stunt. Dette er også omdømmebygging.

Han har troen på at de har sådd noen ideer.

– Vågå er jo en enkeltstående kirke, og del av et større prosti der alle har samme rekrutteringssituasjon. Dette er en slags første del som man kan jobbe videre med.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter