Nyheter

Festspill med løypesystem

Er ørene dine klare for den sorte løypa i klassisk musikk – eller blir du med Tine Thing Helseth i den grønne?

Det blir musikk for både trente og utrente ører når Glogerfestspillene går av stabelen for 17. gang denne helgen. Kammermusikkfestivalen i Kongsberg introduserer i år et eget løypesystem som skal guide publikum gjennom konsertprogrammet.

– Vi ønsker å tiltrekke oss en bredere publikumsgruppe, men vi ser at dette er en ukjent verden for mange. Derfor har latt oss inspirere av slalombakken, sier styreleder Håvard Fossbakken.

LES OGSÅ: Trampeklapp for Askepott

«Classics for dummies»

Helgens konserter er derfor delt inn i tre kategorier:

• Grønn løype passer nysgjerrige nybegynnere – den som er ny i bakken, som trenger enkle løyper, men synes det er spennende med et par humper.
Her finner du blant annet fredagens «Classics for dummies», med utøvere som Tine Thing Helseth og Nils Henrik Asheim. Per Sundnes og Frode Larsen er konferansierer. På programmet står klassikere av Bach, Händel og Charpentier.

• Rød løype er for de mer viderekomne – de som vil ha krappe svinger, skogsløyper og noen overraskende hopp.
Avslutningskonserten «The Trumpet Shall Sound!» med guttesopranen Aksel Rykkvin, trompetisten Mark Bennett og Barokkanerne er siste passering langs denne nedfarten.

• Svart løype er for den som trenger bratte heng, ville hopp og maksimalt ut av turen.
Her passerer du blant annet lørdagens konsert med det sveitiske kammerorkesteret Camerata Bern. De fremfører nyskrevet musikk av Cyrill Schürck, Bela Bartoks Divertimento og Beethovens Kreutzersonate.

LES OGSÅ: – Politikerne er først og fremst opptatt av kultur som en attraksjon

Ukjent terreng

– Hva kjører du selv?

– Styrelederen kjører nok pent på grønn løype. Men jeg har heldigvis gode venner som kan geleide meg inn på en og annen skogsløype. Camerata Bern blir en utfordring for meg, men jeg har lyttet meg opp og gleder meg veldig.

Fossbakken tiltrådte som styreleder i fjor, og er opptatt av at festivalen skal nå ut til et enda bredere publikum.

– Vårt ønske er å være en positiv kulturaktør for lokalsamfunnet og innbyggerne på hele Østlandet, sier Fossbakken, og viser til forandringen som Kongsberg jazzfestival har gjennomgått.

– For tjue år siden ble jazzfestivalen sett på som en mer sær greie for spesielt interesserte. I dag er dette blitt en stor folkefest. De har ikke gått utover sin egenart, men har vært gode på å vise publikum hva de kunne tilby. Grepet vi tar handler om det samme: Vi vil bevare vår egenart, men samtidig geleide publikum slik at de får en fin tur gjennom det som for mange vil være et ukjent terreng, sier Fossbakken.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter