Nyheter

Feirer nattverd gjennom internett

En menighet i Skottland vil nå troende skotter på ­nettet. De som ikke er til stede på gudstjenesten, kan hente seg litt brød og vin på kjøkkenet og delta i nattverden hjemmefra.

– Dette er starten på noe helt nytt, og et bidrag, ikke svaret, på problemene kirken står overfor. Hundrevis av mennesker har forlatt kirken i Skottland og Europa. Det er fordi drives som en institusjon fra det 19. århundre, som ikke lenger passer inn i dagens verden, sier Albert Bogle.

Han er prest i Sanctuary First, en menighet under Church of Scotland, som hovedsakelig samles på nett – ikke i et kirkebygg. På seminaret som det norske kirkerådet deltok på før helgen, hadde en av hans kolleger foredrag gjennom Skype for å fortelle om menigheten deres.

– Det blir stadig vanskeligere for folk å gå i kirken. Det kan handle om kultur, stil, tidsklemme eller andre ting – men det handler ikke om at folk har mistet spiritualiteten. Folk ser fortsatt etter Gud i livet sitt.

LES MER: Teknologi kan åpne nye kirkerom

Luthersk

Sanctuary First ønsker å være en ressurs på internett. Et sted der folk kan møte Gud på en uforpliktende måte gjennom blogg, podkast, videoklipp og daglige oppdateringer. Målgruppen er først og fremst skotter som fortsatt tror, men som ikke lenger tilhører noen lokal menighet.

– I tillegg til det som blir lagt ut på nettsiden har vi også ukentlige møter for dem som ønsker det. Disse møtene streames og legges ut på nettsiden. Møtene kan være i kirken eller på pub, alt ettersom, forteller Bogle.

Church of Scotland har hatt en dramatisk nedgang i medlemmer det siste tiåret. I dag er 400.000 av fem millioner skotter medlem av kirken. I fjor besøkte omtrent 10.000 skotter Sanctuary First sin nettside.

– Det dere driver med er det veldig mange karismatiske menigheter som satser stort på i Norge. Kjenner dere igjen det?

– Ja, det stemmer nok. Men for oss er det viktig for oss å understreke at vi er en del av den skotske kirken. Jeg tror det også gjør det tryggere for mange å komme til oss, siden vi holder på den samme teologien og doktrinene som den lutherske tradisjonen.

LES OGSÅ: Vil vise fram kirken i sosiale medier

Nattverd på nett

Bogle er opptatt av å understreke at de ikke vil erstatte de fysiske kirkene rundt omkring i Skottland, men være et supplement og en måte å få flere til å finne veien til kirkene. Likevel har de gått et stykke lenger enn nettkirker i Skandinavia, ved at de også prøver å utføre sakramentene digitalt.

– På hver gudstjeneste tilbyr vi nattverd, og for dem som ikke er til stede, sier vi at de kan hente seg litt brød og vin på kjøkkenet og delta over internett. Hvis vi virkelig tror på Den hellige ånd, er det ingenting i veien for at ikke nattverden kan skje gjennom internett, mener Bogle.

Kjersti Østland Midttun fra Nettkirken i Norge tror det er en stykke til sakramentene blir utført på internett her til lands.

– Man måtte hatt en teologisk diskusjon om hvordan det skulle vært gjort. Mange lo av vår digitale lystenning for tjue år siden. Men med tanke på at vi skal være en luthersk kirke, tror jeg at vi måtte gått mange runder for å gjøre noe sånt, sier hun.

LES OGSÅ: Nettkirken må avvise mennesker i krise

'Internet highway'

Albert Bogle mener kirken er nødt til å ta oppdraget sitt på alvor.

– Vi baserer oss mye på at vi ønsker å putte Bibelen i hånden på folk. Med en kirke på nett kan vi være i hånden til folk hele tiden – på telefonen.

Han opplever at folk er positive til det de prøver å bidra med, og for Bogle er det ingen vei uten om den digitale verden for Church of Scotland hvis de skal overleve.

– Man skal alltid være skepsis overfor noen som sier de har svaret. Sanctuary First er bare en start på veien. Vi trenger den lokale, fysiske kirken – men vi trenger dem med mennesker i, ikke tomme. Vi vil være en slags «internet highway to church».

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter