Nyheter

Feirer med gitter og stas

For innsatte i verdens fengsler er gjerne julen en dobbel prøvelse. I et kvinnefengsel i Brasil har imidlertid fangene gjort julefeiringen til et fargesprakende og religiøst høydepunkt.

Bilde 1 av 5

For niende år på rad har de innsatte i Nelson Hungria-fengselet i Rio de Janeiro brukt månedene fram mot julehøytiden til å julepynte cellene sine med dekorasjoner de lager ved å resirkulere tilgjengelig materiell i fengselet.

Det er en uhøytidelig konkurranse der vinnerne kan få pusset opp badet på cellen eller et nytt fjernsynsapparat. Ifølge de innsatte er imidlertid det viktigste at arbeidet tar tankene vekk fra ensomheten ved å være avskåret fra familie og venner, når det stunder mot en høytid der nettopp familiesamvær står sentralt.

Skaper samhold

– Uansett hvor sterkt vi savner familien, klarer vi å bli opptatt av dette. Det viktige for oss er ikke å vinne konkurransen, men at dette er noe vi gjør sammen, sier en av de innsatte.

En viktig del av forberedelsene er å sette opp små juleforestillinger med sang og dans for medfanger og fangevoktere.

De fleste tar utgangspunkt i bibelske motiver og fortellinger, blant annet korsgangen til Golgata, men den kommeriselle nissen dukker også opp i sitt pelskantede julenissekostyme.

En ny sjanse

En innsatt beskriver forvandlingen til juledekorasjoner av emballasje og annet som ellers ville blitt kastet som noe mer enn bare praktisk resirkulering:

– Gjenbruk betyr en ny sjanse for ting som ellers ville blitt ansett som søppel, og det er noe av det samme vi straffedømt håper å oppnå med våre egne liv, sier Diana Duarte.

Hun sier at pyntingen av hennes egen celle har som mål å sende et budskap «om en ny historie og en ny begynnelse», samtidig som det liver opp og gjør det litt mindre smertefullt å være borte fra hjemmet.

Høy kriminalitet

Brasil er et av verdens mest voldelige land, der det i fjor ble satt en tragisk rekord med 64.000 drap. Fengselsbefolkningen teller nærmere 700.000 innsatte, et antall som bare blir overgått av USA og Kina. Dermed har Brasil langt flere innsatte enn kapasiteten i fengslene.

De elendige forholdene i overfylte fengsler har ført til flere fangeopprør. En dyster konsekvens er at mange fanger er enda mer forherdet når de slipper ut enn da de ble satt inn.

Dette har også ført til nytenkning. En frivillig organisasjon bidrar til å organisere alternative, trosbaserte fengsler med en langt mer human behandling og program for rehabilitering av de straffedømte. Så liberal er tankegangen at fangene får nøkler til sine egne celler, og så langt har ingen stukket av.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter