Nyheter

Får likevel tilgang til folkeregisteret

Den nye loven skulle redusere muligheten for kirkelige fellesråd til å hente ut opplysninger fra folkeregisteret. – Tilgangen er helt avgjørende for at gravplassforvaltningen skal kunne gjøre en god jobb, sier avdelingsdirektør Øystein Dahle i KA.

– Å miste denne tilgangen ville ha gjort gravplassforvaltningens arbeid vanskeligere, og det ville først og fremst gått ut over pårørende, sier Dahle.

Det er de kirkelige fellesrådene som i nesten alle landets kommuner har ansvaret for gravplassforvaltningen, og det er særlig når festetiden utløper på en grav, at fellesrådet har behov for å komme i kontakt med pårørende for å avklare som skal skje med graven videre.

Løsning

Da den nye folkeregisterloven trådte i kraft ble lagt inn en overgangsperiode på ett år, slik at fellesrådene kunne fortsette å hente informasjon fra folkeregisteret ut september 2018.

Men nå ser det ut som utfordringen faktisk løses før den blir et problem. Regjeringen har nemlig ombestemt seg i spørsmålet om de kirkelige fellesrådenes tilgang til folkeregisteropplysninger.

Et forslag til endring i gravferdsloven passerte statsråd 15. mai og ligger nå hos finanskomiteen. Etter all sannsynlighet vil den bli vedtatt av Stortinget 15. juni.

Førstegangs festetid for en grav er 20 år, og det er ikke uvanlig at den som «eier» graven (ansvarlig fester), dør i løpet av denne tiden. Da skal pårørende eller dødsboet ifølge gravferdsloven gi beskjed til fellesrådet om hvem som skal overta festet, men erfaringsmessig blir det sjelden gjort.

LES OGSÅ: Det blir stadig trangere på norske gravplasser

Eierløse graver

Dette fører til «eierløse graver», som blir slettet etter 20 år, fordi ingen tilsynelatende har ønsket dem videreført. Fellesrådene risikerer dermed at det dukker opp pårørende i ettertid som er opprørt over dette, og derfor drøyer fellesrådene ofte i det lengste med å slette graver med utløpt festetid.

Disse utsettelsene har innvirkning på effektiv gjenbruk av gravene. En undersøkelse KA nylig har gjennomført viser at mer enn halvparten av landets kommuner har planer om å utvide sine gravplasser i løpet av de kommende ti årene. For å unngå unødig stor ressurs- og arealbruk til gravplasser, er det viktig med systematisk og effektiv gjenbruk, skriver KA i en pressemelding.

– Departementet mente i første omgang at behovet for tilgang til folkeregisteret ikke var så stort, men etter en ekstra runde og en høring har de heldigvis fulgt vår anbefaling, sier Dahle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter