På dagens pressekonferanse kom regjeringen med nye reiseråd til nordmenn. Spania blir «rødt», og sju regioner i Sverige åpnes for reise uten karanteneplikt.

Hva med dem som trenger å se familie?

Mange har reagert på at norske myndigheter ikke har vært mer fleksible med å tillate reiser til Sverige. Vårt Land stilte følgende spørsmål til landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) under fredagens pressekonferanse:

– Hvorfor åpner man for alle å reise til godkjente områder, men prioriterer ikke dem som har behov for å se familie i land som enda er rød?

– Det er sånn at når vi tar beslutninger er det alltid en balanse, og vi har valgt å åpne gradvis. Først ser vi på helse, så barn, så jobb, og så hensyn til de nærmeste, svarer Bollestad.

Ministeren sier hun forstår at det kan være utfordrene for folk med familier i røde soner, men begrunnelsen for regjeringens beslutninger er at ikke alt kan åpnes på én gang.

– Kun makt, ingen dialog

Jørn Grimstad er en av dem som har reagert på at nordmenn med familie og kjære i Sverige ikke blir prioritert, når det ellers i Norden er fri reise. Grimstad, som er nordmann med hytte i Sverige, mener at regjeringen ikke svarer på spørsmålet, men kun henviser til de regler de selv har laget og at det bunner i makt, og ikke dialog.

«Gjennom å bli fratatt denne viktige og grunnleggende kontakten og med ingen informasjon om hvordan det er tenkt å løses, kan resultatet bli depresjon og meningsløshet, på begge sider av grensen», skriver Grimstad i en kommentar i Dagbladet 16. juli.

I dag er 11 regioner i Sverige grønne, og man slipper karantene dersom man besøker disse. Det er imidlertid tillatt å kjøre gjennom røde regioner og kun foreta nødvendig stopp som påfyll av drivstoff.

Spania blir «rødt»

Smittesituasjonen i Spania og Andorra gjør at nordmenn nå må i karantene når de kommer hjem derfra. Samtidig kan det i framtiden bli regionvurderinger i Europa, ifølge Olaug Bollestad på pressekonferansen fredag.

Økt spredning i flere europeiske land

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret over økt spredning av koronaviruset i flere europeiske land.

Over 2,7 millioner europeere har hittil fått påvist koronasmitte, og tallet på koronarelaterte dødsfall passerte denne uka 200.000.

Flere europeiske land som tidligere har lettet på smitteverntiltakene, er nå tvunget til å skjerpe dem igjen, og WHO advarer mot for tidlig gjenåpning.

 

LES OGSÅ:

• 15. juli åpnes Europa for nordmenn.

• Allsang på misjonshus ødelegger nordmenns ferieplaner.