Klima

Fabius: – Endelig utkast til klimaavtale lagt fram i Paris

Vi står foran et historisk vendepunkt, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius da han presenterte hovedtrekkene i teksten han håper blir vedtatt som ny global klimaavtale.

Det brøt ut applaus i plenumssalen på klimatoppmøtet da Fabius la fram utkastet. Ministre fra nærmere 200 land skal nå vurdere om de kan godta det.

– I dette rommet i dag vil dere ta stilling til en historisk avtale. Vi holder alle pusten, sa Fabius.

Sammen med ham på ordstyrerbordet i plenumssalen La Seine satt Frankrikes president François Hollande, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og FN klimasjef Christiana Figueres.

Halvannen time senere ble selve teksten offentliggjort på FNs nettsider.

Hollande: – Ta spranget

Hollande formante delegatene i salen om å tørre å ta det avgjørende spranget når avtalen skal vedtas senere lørdag.

– Vi står foran et avgjørende øyeblikk. Bare ett relevant spørsmål gjenstår, og dere er de eneste som kan svare på det, sa Hollande til forsamlingen da det franske vertskapets forslag til endelig avtale ble lagt fram lørdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Jeff kommer fra et verstingland – nå snur Canada

Spørsmålet er: «Ønsker vi en avtale, eller ønsker vi det ikke», sa han.

– Hvis dere vedtar den, vil denne teksten bli den første universelle avtalen om klimapolitikk. Dere vil ta et valg, for deres eget land og verdensdel, men også for verden som sådan. Dette vil være et sprang for menneskeheten, sa han.

Verden må ikke la fiaskoen fra København gjenta seg, advarte den franske presidenten.

– Vi må ta det siste skrittet, skrittet som gjør det mulig for oss å nå vårt mål, sa Hollande.

1,5 grader

I det endelige utkastet slås det fast at landenes frivillige nasjonale utslippsmål skal gjennomgås hvert femte år, ifølge Fabius. Landene setter som mål at den globale oppvarmingen ikke skal overstige 2 grader, og vil gjøre et forsøk på å holde seg under 1,5 grader.

Franske myndigheter har omtalt teksten som det endelige utkastet og sterkt oppfordret landene til å vedta den. Signaler fra flere av de viktigste landene tyder på at landene nå kan være enige eller nær enighet om en avtale.

– Vår felles innsats utgjør mer enn summen av hva vi gjør hver for oss, sa Fabius, som sitter mellom Frankrikes president François Hollande og FNs generalsekretær Ban Ki-moon i plenumssalen.

– Historisk

Ban Ki-moon ba verdens ledere om å fortsette klimaarbeidet i kompromissets ånd.

– Vi er kommet til et avgjørende øyeblikk på en lang reise som har vart i årtier, sa FN-sjefen, som kalte avtaleteksten historisk.

– Avslutningen er i sikte. La oss nå gjøre jobben ferdig. Milliarder av mennesker setter sin lit til deres klokskap, understreket han i sin appell til verdens ledere.

LES OGSÅ: Dette klimamøtet skiller seg ut

Over 150 stats- og regjeringssjefer deltok under åpningen av klimatoppmøtet i forrige uke. Ansvaret for selve forhandlingene er blitt overlatt til ministre og erfarne forhandlere i landenes delegasjoner på møtet.

– Legger lista høyt

Dersom det endelige avtaleutkastet blir stående, vil det være et klimapolitisk vendepunkt, fastslår Bellona-leder Frederic Hauge.

– En forpliktelse til 2 grader pluss etterstrebelse til 1,5 grader er en tydelig anerkjennelse av alvoret vi står overfor. Dette gir grunnlag for ekstra press på statene til å gå i gang med effektfulle tiltak allerede nå, sier han.

Hele prestisjen til Frankrike står nå på spill, mener Hauge, som sier utenriksminister Laurent Fabius har lagt lista svært høyt.

– La det være klinkende klart: Blir dette utkastet en realitet, må norske utslipp reduseres kraftig, sier Hauge i en skriftlig uttalelse mens det som kan bli det siste avtaleutkastet fra klimakonferansen, legges fram.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima