Nyheter

Få har skiftet samfunn

Andre lutherske trossamfunn har så langt fått få eller ingen nye medlemmer etter kirkevalget i Den norske kirke (Dnk).

Etter valget av nye medlemmer til Kirkemøtet, topporganet i Dnk, er det flertall for at likekjønnede skal få gifte seg i kirken.

Ut av ulike grunner

De første 20 dagene etter kirkevalget har 1.145 mennesker sagt farvel til Den norske kirke, av ulike grunner. Men nyorienteringen har hittil ikke ført til at mange skuffede og frustrerte folkekirkemedlemmer har meldt seg inn i andre trossamfunn med luthersk fortegn.

– Så langt har vi ikke registrert noen som har meldt seg inn hos oss på grunn av kirkevalgresultatet, sier tilsynsmann Rolf Ekenes i Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn.

– De siste fire ukene har vi bare mottatt én ny innmelding i trossamfunnet ImF, opplyser informasjonsleder Petter Olsen i Indremisjonsforbundet.

Seniorrådgiver Terje Solberg i Den Evangelisk Lutherske Frikirke forteller at det er lokalmenighetene som får inn- og utmeldinger. Men han tror «egentlig ikke at det er mange av dem som melder seg ut av Den norske kirke med kirkepolitisk begrunnelse, som havner i Frikirken».

LES OGSÅ: I år blir det satt ny utmeldingsrekord

17. september, samme dag som resultatene av kirkevalget i Den norske kirke ble presentert, meldte Norsk Luthersk Misjonssamband at alle formaliteter nå var på plass og at folk kunne melde seg inn i det Trossamfunnet NLM.

– Vi mottar daglig innmeldinger. Til nå har i overkant av 50 personer fylt ut og sendt innmeldingsskjemaet. Omtrent dobbelt så mange har gitt beskjed om at de vil bli medlem i trossamfunnet, sier Espen Ottosen, fungerende generalsekretær i NLM.

I egen regi

Misjonsorganisasjonen vedtok i sommer å etablere trossamfunn i egen regi. Det innebærer ikke at NLM blir en frikirke. Men de som ønsker, kan melde seg inn i trossamfunnet, som nærmest blir et kirkerettslig medlemsregister uten egen aktivitet. Ottosen mener de fleste som hittil er blitt medlemmer, er folk som har ventet på denne muligheten.

– Hadde du trodd at flere meldte overgang i frustrasjon og protest over den teologiske utviklingen i folkekirken?

– Mange i Misjonssambandet er døpt, konfirmert og viet, og har hatt en relasjon til Den norske kirke over mange år. For mange oppleves det som et ganske stort steg å melde seg ut. Dessuten vil det ta år før Kirkemøtet eventuelt vedtar en liturgi for vigsel av likekjønnede. Jeg tror mange vil bruke tid på å vurdere sin fremtidige tilknytning, svarer Ottosen.

Han er «veldig usikker på hvor stor interessen for å bli medlem egentlig er».

– En god del har kommet til oss på grunn av den teologiske utviklingen i Den norske kirke. Men en ting er å uttrykke fortvilelse over situasjonen, noe helt annet er å endre kirketilhørighet. Det siste er et krevende steg for mange, sier Rolf Ekenes i DELK.

Seniorrådgiver Terje Solberg ved Frikirkens hovedkontor tror «ikke veldig mange» vil melde seg inn i hans kirkesamfunn som følge av at flertallet i Den norske kirkes kirkemøte nå vil si ja til vigsel av likekjønnede:

– Nå er det nok

– Mange ganger før har vi hørt folk i Den norske si: «Nå er det nok!» Men slike reaksjoner har i liten grad slått ut i form av stort medlemstilsig til oss. Vi har riktignok fått en del prester fra Den norske kirke, med henvisning til uro over den teologiske utviklingen, men ikke så mange vanlige medlemmer, sier Solberg.

LES OGSÅ: Prestene får fast arbeidstid – trekker trusler om rettssak

For seks år siden etablerte Indremisjonsforbundet Trossamfunnet ImF. Per i dag er det 383 medlemmer.

Medieleder Petter Olsen sier organisasjonen har ligget lavt i markeringsføring av tilbudet.

– Men nå kommer vi til å markedsføre trossamfunnet tydeligere. Vi sender blant annet ut en ny brosjyre i et opplag på 8.000. Vi har ventet til etter kirkevalget med dette, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter