Nyheter

Prestene får fast arbeidstid – trekker trusler om rettssak

Fagforeningene er blitt enige med Kulturdepartementet om en ny arbeidstidsavtale som skal gir prestene «en ordnet arbeidstid».

I sommer truet Presteforeningen med rettssak, «hvis ikke regjeringen endrer posisjon» i holdningen til prestenes krav om innføring av arbeidstid for prester. Prestene i Den norske kirke har fram til nå ikke hatt noen ordnet arbeidstid, heller ikke i form av et definert antall arbeidstimer.

– Mange prester opplever arbeidstiden som ganske grenseløs i dag. Det er uklart når den begynner og når den slutter. Vi er sikre på at mange prester jobber mer enn de skal i dag, sa lederen i Presteforeningen, Martin Enstad, til Vårt Land i juli.

Nå gleder både han og kulturministeren seg over sluttresultatet.

LES MER: Prestene krever ordnet arbeidstid

Widvey er tilfreds

– Jeg er svært tilfreds med at partene nå har kommet til enighet. Denne avtalen vil lette den planlagte overgangen for prestene til kirkelig sektor i 2017, sier statsråd Thorhild Widvey.

Den nye avtalen innebærer at prestenes arbeidstid heretter skal måles i timer. De prestene som arbeider minst hver tredje helg, vil få 35,5 timers arbeidsuke. Arbeidet skal som hovedregel fordeles på fem dager i uken.

Vil bevare prestetjenestens egenart

– 20 prosent av arbeidstiden vil være ubunden. Dette er tid der presten selv avgjør når hun jobber, og hvilke presteoppgaver tiden brukes til. Dette er et helt sentralt grep for å bevare prestetjenestens egenart, sier Martin Enstad i Presteforeningen i en pressemelding.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Selvsagt skal presten jobbe på søndager og i høytidene. Det hører med til prestelivet å jobbe når mange andre har fri. Jeg er glad for at denne avtalen gjør det selvfølgelig å kompensere for at presten jobber på ugunstige tidspunkt, tilføyer Presteforeningens leder.

Prestene sa opp fridagsavtalen

Presteforeningen sa opp fridagsavtalen som har regulert presters arbeids- og fritid, fra 1. januar 2015. Etter forhandlinger mellom Kulturdepartementet og tjenestemannsorganisasjonene Presteforeningen og Fagforbundet TeoLOgene, er det nå inngått en særavtale om innføring av arbeidstid for prester. Avtalen gjelder fra 1. januar 2016.

Får kompensasjon for leirarbeid

Avtalen innebærer også at prestene vil bli få kompensasjon for å delta på leirer.

– Leirarbeid er viktig i mange menigheter, særlig i arbeidet for barn og unge. Mange prester deltar flere døgn på leir i året. At det innføres en egen kompensasjon for dette, er en viktig forbedring for våre medlemmer, sier Enstad.

Får fem ekstra fridager

Avtalen innebærer også at de prestene som i snitt har fri sjeldnere enn hver tredje søn- og helgedag i året, nå får rett til fem ekstra fridager med lønn.

– Dette er prester som har en meget høy belastning på røde dager. De tjener sin menighet søndag etter søndag og høytid etter høytid. Jeg er særlig glad for at de får mer fri med denne avtalen, sier Martin Enstad.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter