Kirke

Etterlyser klare koronasvar

Én meters-regelen skaper forvirring blant norske menigheter. Nå etterlyser kirkerådsdirektøren at Barne- og familiedepartementet kommer på banen.

– Den norske kirke er en av de største kulturarrangørene i Norge med 1600 bygg. Det er en akutt og aktuell problemstilling å få del i informasjonen som myndighetene gir til denne sektoren, sier Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet.

I dag møtes representanter for kinoene og scenekunstsektoren kulturminister Abid Raja og helseminister Bent Høie. Møtet skal inneholde dialog og innspill til praktiseringen av én meters-regelen innenfor bransjen og andre lokaler med sittende publikum.

Den norske kirke er derimot ikke invitert til møtet. Kirkerådsdirektøren mener at dagens regelverk skaper forvirring blant menighetene i Dnk. Derfor etterlyser hun et lignende initiativ fra Barne- og familiedepartementet som har det overordnede ansvaret for Den norske kirke.

«Skaper forvirring»

Ifølge Nilsen tar menighetene bare i bruk annenhver kirkebenk i kirkene – på tross av at det er én meter mellom benkene.

– Flere er usikre på om man utnytter kapasiteten godt nok innenfor hva som er forsvarlig, sier hun.

Etterlyser samordning

Direktøren viser til at kirker som normalt tar opptil tusen mennesker, nå tar færre enn 200 mennesker.

– Det er ikke rimelig. Vi har behov for samme informasjon fra myndighetene om plassutnyttelse som kino og teater, sier hun.

– Hva ønsker du at Barne- og familiedepartementet skal gjøre?

– Jeg registrerer at Kulturdepartementet er aktiv på banen for sin sektor. Dette er også en sektor vi egentlig hører til, men for øyeblikket er det Barne- og familiedepartementet som har ansvaret for oss. Jeg etterlyser mer samordning mellom departementene.

Har godt inntrykk

– Når det nå gjøres nye vurderinger av om det er forsvarlig å gi ytterligere unntak fra krav til avstand mellom personer ved arrangementer, vil vi ta initiativ overfor Helse- og omsorgsdepartementet slik at tros- og livssynssamfunn blir inkludert i denne vurderingen, sier Ida Lindtveit Røse (KrF), konstituert barne- og familieminister.

Ifølge Røse er aktivitetene i tros- og livssynssamfunnene, og at folk skal kunne komme sammen i trygghet der også under koronakrisen, viktig.

– Vi har derfor hatt dialog med Kirkerådet, NKR og STL i flere runder siden koronasituasjonen startet.

Hun sier at dette gjelder både utforming av bransjestandarder for smittevern, mulige unntak fra antallskrav og kravet om at ansvarlig arrangør må ha oversikt over deltakerne på store arrangementer, for å kunne ivareta smittesporing.

- Vårt inntrykk er at tros- og livssynssamfunn på en god måte har ivaretatt både hensynet til smittevern og ønsket om å opprettholde aktivitet.

LES OGSÅ:

Den norske kirke samler folk på nettet - strømmer andakter direkte på Facebook

Slik blir det når kyrkjene opnar – lanserer nye retningslinjer

Kirkepresident i Madagaskar døde av koronavirus

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke