Nyheter

Etikkråd: Hijab akseptabelt for sykepleiere

Rådet for sykepleieetikk konkluderer med at hijab er et akseptabelt antrekk i helsevesenet, men sier nei til burka og nikab.

Det melder Aftenposten. Bakgrunnen for at etikkrådet vurderte saken er blant annet at noen pasienter ønsker å bytte pleier hvis denne bruker hijab, et hodeplagg som ikke dekker til ansiktet.

Ved Oslo universitetssykehus har hijab vært en del av uniformen for dem som ønsker det av religiøse grunner, og etikkrådet mener dette er greit dersom den oppbevares og vaskes på arbeidsplassen.

Kan ikke nekte hijab

– Vi kan ikke nekte sykepleiere å bruke hijab. Men nikab og burka er ikke akseptable arbeidsantrekk for sykepleiere, sier leder for etikkrådet, Elisabeth Kjølsrud, til avisen.

Nikab er et heldekkende hodeplagg med smal åpning for øynene, mens burka er en heldekkende kvinnedrakt med gitter foran øynene.

– Det handler om respekt for pasientens verdighet. Dersom sykepleieren bruker burka eller nikab, vet ikke pasienten hvem man kommuniserer med. 80 prosent av vår kommunikasjon er nonverbal kommunikasjon. Å bære heldekkende plagg kan skape utrygghet for pasienten som er den sårbare, poengterer Elisabeth Kjølsrud, som også påpeker hygienemessige utfordringer med disse to plaggene.

LES OGSÅ: Sikher kvier seg for å ta av turban på passfoto

Stavanger kommune reagerte på hijab-nekt

I november i fjor truet Stavanger kommune med å trekke driftsavtalenmed Blindesol sykehjem som ikke tillot ansatte å bruke hijab på jobb.

Bakgrunnen for saken var at sykehjemsstyret ved Blidensol sykehjem i Stavanger fjor høst vedtok at ansatte ikke fikk bruke religiøse plagg, som hijab eller turban. De begrunnet det med at slike plagg «kan skape forvirring og utrygghet» for brukeren. Bestemmelsen vakte stor medieoppmerksomhet i begynnelsen av november i fjor. To ansatte anmeldte saken, og fikk støtte av daglig leder Geir Andersen sa han aldri i løpet av sine 20 år ved sykehjemmet har opplevd ansattes bruk av hijab som et problem.

Stavanger kommune var soleklare i sin beskjed:

– De begår et lovbrudd, samtidig som dette er i strid med Stavanger kommune sin policy, sa Kåre Reiten (H), leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger, til NRK.

LES OGSÅ: Frisøren Merete Hodne dømt til å betale 7.000 kroner for å ha nektet en hijab-kledd kvinne adgang

Bryter med norsk lov

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) slo også fast at det privateide sykehjemmet bryter med norsk lov ved å nekte ansatte å bruke hijab. Vedtaket er i strid med forbudet mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion og livssyn, konkluderte de. Men styret ved Blidensol vil fortsatt ikke snu i saken.

– Vi har hatt planer om å følge opp denne saken videre hele tiden, sa styremedlem Thomas Middelthon til NRK.

LES MER OM STAVANGER-SAKEN:

Blidensol sykehjem i Stavanger nekter ansatte å bruke hijab på jobb

• SLIK REAGERTE STAVANGER KOMMUNE: Tvinger sykehjem til å rette opp hijab-vedtak

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter