Nyheter

Erna vil ha KrF med på reform-laget

Statsminister Erna Solberg går i knallhardt forsvar for omstridt effektivisering og varsler enda mer endring. Der vil hun ha hjelp fra «reformpause-partiet» KrF.

I en tale til Høyres sentralstyre kom Solberg med «skrytelister» over regjeringens reformsatsing og milliardbesparelser hittil. Nå varsler Solberg modernisering på en rekke nye områder.

– Hvis du oppdager sprekker i grunnmuren, så venter du ikke til huset faller ned før du fikser det, sa Høyre-lederen i talen.

Inkludering og integrering. Tidlig innsats i skolen. Næringslivsstøtte. Rusomsorgen, eldresektoren – samt bistand. Dette er feltene der Solberg har ambisjoner om at regjeringen vil renske opp og sørge for mer effektive løsninger.

Økt trykk

Ulike statsråder har alt omtalt kommende endringer på bistandsfeltet. Nå øker også statsministeren trykket:

– Utviklingsbistanden kan bli bedre. Når økonomien vokser, så vokser jo 1-prosenten av BNI til bistand også. Vi bruker nå 35 milliarder til utviklingsbistand. Da har vi en plikt til å sikre at pengene gir gode resultater. Derfor er vi nødt til å reformere bistandsforvaltningen, sa Solberg og fortsatte:

– Vi kan si det sånn: Det er vanskelig å gjennomføre ting i Norge, men i land som kjennetegnes av svakere styringsstrukturer og mer korrupsjon, er det enda viktigere å få forvaltet skattebetalernes penger godt.

LES OGSÅ: Hjelpetiltak fører ikke flere tiggere til Norge

Mennesker, milliarder

Da hun selv var kommunalminister tidlig på 2000-tallet, var hennes og Høyres parole «mer igjen for pengene». Det bidro til bildet av «Kalkulator-Høyre», som ble moderert da Solberg selv ga ut boken «Mennesker, ikke milliarder».

Solbergs tale bød på nye ord om penger: Høyre og regjeringens svar skal ikke være «mer penger». Svarene handler om «mer enn penger».

– Krav om mer penger er den lateste politiske aktiviteten vi har, sa Solberg, som anklaget rødgrønne forgjengere for idétørke.

Rødgrønn pepper

Uttalelsene ble kraftig imøtegått av Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SVs finanstalskvinne, Kari Elisabeth Kaski kort etterpå. For regjeringen har selv satt «rekord i oljepengebruk» og «smurt dyre skattelettekutt over de rikeste».

Solberg brukte politireformen som eksempel på hvordan engstelse og uro etter hvert gir seg:

– Har dere merket noe? At kritikken har stilnet? Fra både Ap og Sp, sa Solberg og fortsatte:

– Jeg tror folk forstår at overgrep mot barn på internett ikke løses av et lensmannskontor som er åpent noen få timer i uka.

LES OGSÅ: Ber regjeringen lytte til KrF-forslag

KrFs «reformpause»

Skal Solberg få igjennom en ny bølge med reformer, trenger mindretallsregjeringen hennes minst ett allianseparti i Stortinget.

– Før valget ba jo KrF-leder Knut Arild Hareide om reformpause – hvilket parti skal lose politikken igjennom?

– Jeg tror KrF vil være med på mange av reformene. Vi viser nå erfaringene av hva vi har gjort og det er gode resultater. Og et parti som er veldig for bistand, må være enig i at vi bør ha en forvaltning av midlene som er mer gjennomsiktig og bedre styrt.

– I dagens parlamentariske situasjon vil jo KrF i praksis ha vetorett over reformene dine?

– Kanskje kan også andre partier gi støtte. Men i utgangspunktet ønsker jeg KrF med. Det er jo ikke sånn at vi ikke skal forandre på noe – og at KrF er fornøyd med tilstandsbildet på alle områder. De er jo veldig aktive i Stortinget om dagen med mange forslag. De har jo et ønske om å forandre på ting, svarer hun Vårt Land.

LES OGSÅ: Utenriksministeren ser næring som fremtidens bistand

Avventende KrF

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad påpeker at partileder Hareides ønske om reformpause gjaldt sentraliseringspolitikk:

– Det er forskjell på reformer. Regionreformen gir eksempelvis mulighet til å flytte makt ut. Vi er ikke avvisende til reformønsker, men løsningen bør ikke være mer sentralisering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter