Nyheter

– Eriksen Søreide lager en kunstig motsetning

KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) underspiller bistandens rolle for å skape god næringsutvikling.

Bilde 1 av 2

Eriksen Søreide har den siste tiden vært i møter med en rekke afrikanske statsrådkolleger, og påpeker at de først og fremst etterspør investeringer og næringssamarbeid.

I et intervju i fredagens Vårt Land sa utenriksministeren at bistand ikke lenger er like viktig som før i utviklingsarbeid.

LES MER: Bistand ikke like viktig

Partnerskap med flere bein

– Den tiden er definitivt forbi da vi og andre europeiske land primært baserte vårt bilaterale samarbeid med afrikanske land på bistand. Nå snakkes det mye mer om partnerskap med mange flere bein enn bistand å stå på, ikke minst gjennom næringssamarbeid, sa Søreide.

Tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) mener utenriksministeren undervurderer at bistanden fortsatt er en vesentlig faktor for å kunne tiltrekke seg private investeringer som kan skape vekst og arbeidsplasser i mange land.

– Det er ingen som tror at bistand alene skal skape tilstrekkelig utvikling i fattige land, men jeg opplever at Eriksen Søreide lager en kunstig motsetning mellom bistand og investeringer i næringslivet. Det ene er en forutsetning for det andre, sier Frafjord Johnson.

LES MER: En ny skål med Astrup

Krever forutsigbarhet

Hun mener utenriksministeren ikke later til å anerkjenne hvor viktig bistand fortsatt er som virkemiddel nettopp for å lykkes med å tiltrekke seg investeringer, skape næringsutvikling og arbeidsplasser.

– Det blir ingen næringslivsetablering uten ryddig forvaltning og forutsigbare rammevilkår. Det gjelder i alle land. Hvis bedriftene ikke opplever forutsigbarhet, men snarere utbredt korrupsjon og et lovverk som ikke beskytter investeringene deres, så stikker de av. Dette har med godt styresett å gjøre, sier Frafjord Johnson.

Hun påpeker at å bygge gode institusjoner, lover og rammeverk som gir et bedre og mer forutsigbart styresett, ikke skjer gjennom næringslivssatsing, men gjennom bistandsfinansiert partnerskap for å styrke statlig kapasitet.

Trenger bedre styresett

– Land med store naturressurser som olje og diamanter er interessante for internasjonale selskaper uansett, men generelt trenger Afrika sør for Sahara bedre styresett for at næringslivet skal komme, sier Frafjord Johnson.

Hun sier disse landene etterspør og kan dra nytte av den kompetansen Norge og andre land kan tilby. KrF har derfor presset på for å øke rammene for den nye kunnskapsbanken i Norad, et virkemiddel for partnerskap og kompetansebygging mellom norske institusjoner og institusjoner i fattige land.

Skatt for utvikling er et av virkemidlene, der norske myndigheter bidrar til å bygge opp bedre systemer for skatteinnkreving i fattige land.

LES MER: Vil konsentrere bistanden

Tre forutsetninger

– Det er positivt at afrikanske ledere nå vektlegger næringslivsinvesteringer sterkere, med et ønske om på sikt å bli uavhengig av bistand, sier Frafjord Johnson, som peker på tre forutsetninger for at det skal skje:

• En velfungerende stat.

• En privat sektor som er i stand til å skape verdier som kan skattlegges, så det skapes arbeidsplasser og inntekter som kan finansiere viktige velferdsoppgaver.

• Et utdannet folk med kompetanse til å gjøre den jobben som blant annet trengs for å skape et velfungerende næringsliv.

– For å bli uavhengig av bistand må landenes egen befolkning skape vekst. Man kan ikke basere seg på at kinesere, nordmenn eller andre utlendinger kommer for å drive bedrifter. Bedre utdanning er en nøkkel, og da trengs et godt partnerskap mellom myndigheter og bistandsaktører, sier Hilde Frafjord Johnson.

Også moter i bistanden

Seniorforsker Jon Harald Sande Lie ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) påpeker at også bistand preges av «moteretninger». Han bekrefter utenriksminister Ine Eriksen Søreides bilde av at afrikanske kolleger primært etterspør investeringer og næringssamarbeid:

– De ønsker ikke å bli sett bare som en bistandspartner, men som en gjensidig partner i næringssamarbeid.

Sande Lie påpeker at den internasjonale trenden lenge har gått i retning mindre snakk om tradisjonell bistand, og mer om partnerskap mellom ulike aktører. Det nye er mindre vekt på klassisk partnerskap mellom for eksempel myndigheter og organisasjoner i samarbeidslandene, og mer om partnerskap mellom private aktører for å skape næringsvekst og jobber.

Passer med Høyre-ideologi

Nupi-forskeren leser Søreides næringsorienterte uttalelser og lignende signaler fra utviklingsminister Nikolai Astrup inn i den internasjonale utviklingsdebatten, samtidig som dette passer med Høyres ideologi.

– Satsing på næringssamarbeid og private aktører i bistandspolitikken er ikke noe nytt under Solbergs blå regjeringer, men de legger klart sterkere vekt på det. Det speiles tydelig gjennom den kraftige økningen i midler til Norfund, statens investeringsfond for næringsutvikling i sør, påpeker Sande Lie.

Han sier regjeringen ser det som en integrert del av utenrikspolitikken å bruke bistandsstøtte til næringssamarbeid, også for å fremme norske næringsaktørers verdier i utlandet.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter