Nyheter

– Engasjementet fra Soweto lever

Atle Sommerfeldts kamp for internasjonal solidaritet ble for alvor vekket av Soweto-opprøret.

Norske aktivister og kirkelige krefter, med Fellesrådet for det sørlige Afrika og Mellomkirkelig Råd i spissen, ble etter Soweto aktive pådrivere mot apartheidregimet i Sør-Afrika. For kirken var ikke minst Borg-biskop Gunnar Lislerud en profilert kritiker av raseskillesystemet.

LES OGSÅ: Bildet som skulle endre Sør-Afrika

Sivilarbeider

Da Soweto-opprøret skjedde i 1976 var nåværende Borg-biskop Atle Sommerfeldt sivilarbeider i Mellomkirkelig Råd. Opprøret – og ikke minst kirkelige gjester fra Sør-Afrika som ble invitert til Norge med sterke historier om det som skjedde – tente et kraftig engasjement hos sivilarbeideren.

– Opprøret i Soweto og kampen for Steve Biko ble en slags ny fødsel og oppvåkning i kampen mot apartheid, både for meg og en helt ny generasjon unge. I 1976 hadde det gått 16 år siden Sharpeville-massakren der 70 personer ble drept og ANC ble forbudt. På et vis var apartheidregimet blitt normalisert før det eksploderte i Soweto, sier Sommerfeldt.

LES OGSÅ: – Symbol på ­undertrykkelse og kamp

Enorm effekt

Han mener det er vanskelig å overvurdere betydningen Soweto hadde for det som 16 år senere førte til løslatelsen av Nelson Mandela og deretter frie valg.

Også i det kirkelige Norge utløste Soweto bred mobilisering, med folk som Stig Utnem, Trond Bakkevig og Atle Sommerfeldt blant mange ivrige støttespillere. Blant annet bidro de fra slutten av 70-årene i risikabel smugling av hundretusenvis av kroner til ANCs frigjøringskamp inne i Sør-Afrika, i all hemmelighet styrt av Bjarne Lindstrøm og Knut Vollebæk i Utenriksdepartementet.

LES OGSÅ: Pionerprosjekt om Sør-Afrikas historie

Fortsatt optimist

I dag er Atle Sommerfeldt som mange andre litt skuffet over utviklingen i Sør-Afrika, men ikke desillusjonert:

– Det viste seg at det frie og demokratiske Sør-Afrika ganske raskt ble et ganske normalt land.

Men selv med sine store problemer – inklusive politisk krise, omfattende korrupsjon og en elite som synes mer opptatt av å sikre egne interesser enn av samfunnsutviklingen – understreker Sommerfeldt at det i Sør-Afrika er en bred og åpen politisk debatt, et levende sivilsamfunn, kritiske medier og grunnfestede demokratiske institusjoner.

– Derfor beholder jeg en grunnleggende optimisme på Sør-Afrikas vegne. Det brede og folkelige engasjementet nedenfra som Soweto satte i gang, det er der fortsatt, sier biskop Atle Sommerfeldt.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Mer fra: Nyheter