På nettsidene til Israels venner i Norge hevdes det at Strand kommune har gitt beskjed om at Pinsemenigheten Klippen i Jørpeland må slutte å bruke en davidsstjerne som lysende julestjerne.

– Symbolet blir ikke tålt, og menigheten har fått beskjed fra kommunalt hold om å «omforme» stjerna, sies det på nettsidene.

Faktisk.no har undersøkt saken ettersom det i adventstiden gjerne følger «en økt interesse for religiøse symboler», som de skriver. Det påståtte forbudet har skapt stort engasjement i flere store Facebook-grupper. I gruppen «Høyresiden» blir islam raskt utpekt som årsak.

Reagerer kraftig

Israels Venner i Norge ønsker, ifølge seg selv, å skape mer forståelse, kunnskap og sympati for Israel og å motvirke antisemittisme. Forfatter av artikkelen på organisasjonens hjemmeside, Roy Vega, mener at det i praksis er innført et forbud mot davidsstjerne på Jørpelandsholmen i Strand kommune.

– Hvordan man fortolker en anmodning fra en kommune om å omgjøre en julestjerne så den ikke ligner på en davidsstjerne, får være opp til den enkelte. Men denne saken fremstår på grensen til det groteske, sier han til Faktisk.no.

Enklest å lage

For tredje gang har Strand Pinsemenighet Klippen Jørpeland søkt Strand kommune om å få ha et julearrangement på kommunens friområde Jørpelandsholmen. I fjor møtte mellom 800 og 1.000 personer opp, ifølge leder i eldsterådet i menigheten, Rasmus Nordbø.

– Stjernen ble laget av to trekanter fordi det var den enkleste måten å lage den på. Det er altså helt tilfeldig at stjernen ser ut som en davidsstjerne.

Ikke forbud

Da pinsemenigheten søkte om tillatelse til årets julearrangement, fikk de et brev fra Strand kommune der det sto at tillatelse ble, og samtidig anmodet kommunen om at stjernen ikke skulle utformes som en davidsstjerne.

– Davidstjernen bærer med seg en del politiske assosiasjoner, og dere er kjent med at dette kan oppleves provoserende.

Ordfører i Strand, Irene Heng Lauvsnes (H), avviser at det er et forbud mot davidsstjernen i kommunen:

– Nei, det er ikke noe forbud, sier hun til Faktisk.no.

Lauvsnes begrunner anmodningen med at området hvor stjernen står, skal være nøytralt. Hun er selv medlem i pinsemenigheten.

– Kommunen har fått reaksjoner på formen på stjernen. Jeg tror de ser på det som en politisk ytring, sier hun.

Lauvsnes vet ikke nøyaktig hvor mange henvendelser kommunen har fått om stjernen, men sier at det er et fåtall.

Bygge broer

Også Rasmus Nordbø i Klippen Jørpeland avviser at det er forbud mot davidsstjerner i Strand kommune:

– Vi har fått en henstilling om å forandre stjernen, men det er ikke noe forbud, sier han:

– Siden vi først og fremst lager dette arrangementet for folk på Jørpeland, har vi bestemt oss for å endre stjernen litt.

Hvordan stjernen vil se ut når den tennes 14. desember, vet ikke Nordbø foreløpig. Han er mest opptatt av at arrangementet skal bli positivt for dem som kommer.

– Vi endrer ikke stjernen fordi vi er feige, men fordi vi ønsker å bygge broer, sier Nordbø til Faktisk.no

– Ille sak

Forfatter av artikkelen, Roy Vega, mener likevel at det i praksis er innført et forbud mot davidsstjerne på Jørpelandsholmen i Strand kommune.

– Selve overskriften kunne vært skrevet på en annen måte, men saken er så ille at den står på egne bein, sier han til Faktisk.no.

LES FLERE SAKER FRA VÅRT LAND:

Slik vil misjonen nå ultraortodokse jøder. Ervin Kohn er kritisk

– I bydelen Mea Shearim i Jerusalem blir jeg stoppet av en gammel mann som mener jeg ikke har kledd meg tekkelig nok. – Not good enough, sier han og peker på buksene, selv om jakken min rekker til knærne og er kneppet igjen.

• Etiopiske jøder har ventet i over 10 år. Så fikk de endelig komme «hjem»