Ayalew Dejen ventet spent sammen med fem landsmenn da klokken tikket mot 11.00 i går. Da Nobelkomiteens leder kom ut og kunngjorde at Nobels fredspris for 2019 går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed, ble det sterke gledesscener på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, sier førsteamanuensis Terje Skjerdal:
– De jublet, vi jublet, forteller han.
– Vi er svært glade for prisen går til Abiy Ahmed. Prisen vil helt klart påvirke den positive utviklingen i Etiopia, som nå går i rett retning, sier Ayalew Dejen. Han tar en mastergrad ved høgskolen i Kristiansand.
Abiy Ahmed får fredsprisen for sitt arbeid med å etablere fred med nabolandet Eritrea da han tiltrådte som statsminister i 2018, sa nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen da hun forklarte tildelingen fredag formiddag.
– Han utarbeidet raskt prinsippene for en fredsavtale for å avslutte den langvarige, fastlåste situasjonen mellom landene.
LES OGSÅ: Den etiopiske statsministeren får fredsprisen.
Ytringsfrihet
Ayalew Dejen får støtte fra førsteamanuensis Skjerdal som i en årrekke jobbet med og i Etiopia:
– Prisen styrker Abiy Ahmeds freds- og forsoningsarbeid.
Etiopia-kjenneren mener Nobels fredspris til Etiopias statsminister er «en velfortjent fredspris».
– Ahmed har gjort det umulige mulig, mener han, og drar fram flere forhold som har endret seg markant siden Ahmed ble statsminister i april i fjor: Gitt folk ytringsfrihet, åpnet opp for fri og uavhengig journalistikk, satt politiske fanger fri.
Grasrota
Skjerdal tror fredsprisen blir svært viktig for utviklingen i Etiopia. Neste år er det parlamentsvalg, og mange er spente på hvordan Ahmed klarer å gjennomføre sitt første valg siden han overraskende ble regjeringssjef for 18 måneder siden.
– Det er fortsatt store politiske spenninger i det etiopiske samfunnet, og mange av mine kontakter i landet har lenge vært bekymret for hvordan Ahmed vil håndtere dem, sier Skjerdal.
– Men det som er helt sikkert, er at fredsprisen vil bety mye for Ahmed på grasrota i Etiopia.
Fattigdom
I hovedstaden Addis Abeba sitter en oppstemt Eivind Aalborg. Han er Kirkens Nødhjelps (KN) landsjef i Etiopia – og gleder seg over fredsprisen til landets statsminister:
– Prisen er en internasjonal bekreftelse på at man forstår hva Abiy Ahmed har utrettet, mener Aalborg.
Han sier at prisen styrker Ahmeds arbeid med fred og demokratibygging i Etiopia, samtidig som han har store utfordringer:
– Vi snakker om fattigdom, vold og etniske konflikter.
KNs landsjef sier prisens høye prestisje vil hjelpe Ahmed i perioden fram til neste års parlamentsvalg.
– Fredsprisen vil virke positivt, og vil være en god støtte til endringene som må finne sted i Etiopia.
Spenninger
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland sier prisen må motivere Abiy Ahmed til å fortsette «sitt modige arbeid for fred».
– Vi er blant svært få internasjonale humanitære organisasjoner som opererer i både Eritrea og Etiopia, og hjelper mennesker i nød i begge land. Vi har vært vitne til den dramatiske forbedringen i forholdet mellom de to landene siden Abiy Ahmed tiltrådte.
Som Aalborg i KN minner Egeland i Flyktninghjelpen om spenningene i landet:
– Som mottaker av nobelprisen må statsminister Ahmed nå prioritere å finne en løsning på de etniske spenningene i Etiopia.
Rundt 2,3 millioner innbyggere er internt fordrevne som følge av etnisk vold – 1,7 millioner av dem etter flukt fra konflikter.
LES OGSÅ: Eritreiske flyktninger i Norge vil hjem til diktatur.
Flyktninger
Etter besøk i landet sier Egeland at han ser utvikling og framgang.
– Da jeg besøkte Etiopia i juni, ble jeg forbløffet over landets økonomiske og sosiale utvikling, inkludert gjestfriheten og evnen til å ta imot flyktninger fra krigsherjede land som Sør-Sudan og Somalia. Etiopia er for tiden vertsland for over 900.000 flyktninger, og vedtok en historisk ny lov som gir flyktninger tilgang til tjenester og arbeidstillatelser.