Nyheter

Jubler for fredsprisen til Abiy Ahmed

– Vi trodde faktisk at det ville bli ham som fikk prisen i år, sier Ayalew Dejen. I Kristiansand ­jubler seks etiopiske journalistikkstudenter for at Etiopias statsminister får Nobels fredspris.

Bilde 1 av 2

Ayalew Dejen ventet spent sammen med fem landsmenn da klokken tikket mot 11.00 i går. Da Nobelkomiteens leder kom ut og kunngjorde at Nobels fredspris for 2019 går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed, ble det sterke gledesscener på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, sier førsteamanuensis Terje Skjerdal:

– De jublet, vi jublet, forteller han.

– Vi er svært glade for prisen går til Abiy Ahmed. Prisen vil helt klart påvirke den positive utviklingen i Etiopia, som nå går i rett retning, sier Ayalew Dejen. Han tar en mastergrad ved høgskolen i Kristiansand.

Abiy Ahmed får fredsprisen for sitt arbeid med å etablere fred med nabolandet Eritrea da han tiltrådte som statsminister i 2018, sa nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen da hun forklarte tildelingen fredag formiddag.

– Han utarbeidet raskt prinsippene for en fredsavtale for å avslutte den langvarige, fastlåste situasjonen mellom landene.

LES OGSÅ: Den etiopiske statsministeren får fredsprisen.

Ytringsfrihet

Ayalew Dejen får støtte fra førsteamanuensis Skjerdal som i en årrekke jobbet med og i Etiopia:

– Prisen styrker Abiy Ahmeds freds- og forsoningsarbeid.

Etiopia-kjenneren mener Nobels fredspris til Etiopias statsminister er «en velfortjent fredspris».

– Ahmed har gjort det umulige mulig, mener han, og drar fram flere forhold som har endret seg markant siden Ahmed ble statsminister i april i fjor: Gitt folk ytringsfrihet, åpnet opp for fri og uavhengig journalistikk, satt politiske fanger fri.

Grasrota

Skjerdal tror fredsprisen blir svært viktig for utviklingen i Etiopia. Neste år er det parlamentsvalg, og mange er spente på hvordan Ahmed klarer å gjennomføre sitt første valg siden han overraskende ble regjeringssjef for 18 måneder siden.

– Det er fortsatt store politiske spenninger i det etiopiske samfunnet, og mange av mine kontakter i landet har lenge vært bekymret for hvordan Ahmed vil håndtere dem, sier Skjerdal.

– Men det som er helt sikkert, er at fredsprisen vil bety mye for Ahmed på grasrota i Etiopia.

Fattigdom

I hovedstaden Addis Abeba sitter en oppstemt Eivind Aalborg. Han er Kirkens Nødhjelps (KN) landsjef i Etiopia – og gleder seg over fredsprisen til landets statsminister:

– Prisen er en internasjonal bekreftelse på at man forstår hva Abiy Ahmed har utrettet, mener Aalborg.
Han sier at prisen styrker Ahmeds arbeid med fred og demokratibygging i Etiopia, samtidig som han har store utfordringer:

– Vi snakker om fattigdom, vold og etniske konflikter.
KNs landsjef sier prisens høye prestisje vil hjelpe Ahmed i perioden fram til neste års parlamentsvalg.

– Fredsprisen vil virke positivt, og vil være en god støtte til endringene som må finne sted i Etiopia.

Spenninger

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland sier prisen må motivere Abiy Ahmed til å fortsette «sitt modige arbeid for fred».

– Vi er blant svært få internasjonale humanitære organisasjoner som opererer i både Eritrea og Etiopia, og hjelper mennesker i nød i begge land. Vi har vært vitne til den dramatiske forbedringen i forholdet mellom de to landene siden Abiy Ahmed tiltrådte.

Som Aalborg i KN minner Egeland i Flyktninghjelpen om spenningene i landet:

– Som mottaker av nobelprisen må statsminister Ahmed nå prioritere å finne en løsning på de etniske spenningene i Etiopia.

Rundt 2,3 millioner innbyggere er internt fordrevne som følge av etnisk vold – 1,7 millioner av dem etter flukt fra konflikter.

LES OGSÅ: Eritreiske flyktninger i Norge vil hjem til diktatur.

Flyktninger

Etter besøk i landet sier Egeland at han ser utvikling og framgang.

– Da jeg besøkte Etiopia i juni, ble jeg forbløffet over landets økonomiske og sosiale utvikling, inkludert gjestfriheten og evnen til å ta imot flyktninger fra krigsherjede land som Sør-Sudan og Somalia. Etiopia er for tiden vertsland for over 900.000 flyktninger, og vedtok en historisk ny lov som gir flyktninger tilgang til tjenester og arbeidstillatelser.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Mer fra: Nyheter