Nyheter

En Fujimori tilbake som Peru-president

Perus tidligere president Alberto Fujimori måtte flykte i eksil og ble dømt for grove forbrytelser. Nå blir datteren trolig Perus neste president. Politisk makt går ofte i arv.

Keiko Fujimori vant søndagens første runde i presidentvalget. Dermed ligger det an til revansje etter tapet i presidentvalget i 2011. Ledelsen var solid før valget søndag, men forspranget krympet etter at 50.000 demonstranter tidligere i uken ropte «Fujimori, aldri mer» i gatene i hovedstaden Lima.

Storfavoritt

Nå er den konservative Keiko Fujimori storfavoritt før andre valgrunde i juni. Hun har i lang tid distansert seg fra farens kontroversielle politiske fortid.

Albero Fujimori var president i Peru fra 1990 til 2000, men flyktet i eksil etter anklager om brudd på menneskerettighetene. I 2005 ble han pågrepet i Chile og senere utlevert til Peru, der han i 2009 ble funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og korrupsjon, og dømt til 25 års fengsel.

Stanset gerilja

Selv om mange peruanere hater Fujimori, mener andre at han gjorde mye bra. Han stabiliserte en håpløs økonomi og stoppet den mangeårige terrorkampanjen til den maoistiske geriljagruppen Lysende Sti.

Etter en opprivende skilsmisse i 1994 satte Fujimori sin da 19 år gamle datter Keiko inn som førstedame. Nå kan hun altså bli president.

– Politikk er skittent. Det er utrolig at Keiko kan bli president. Faren var korrupt og en drapsmann, sier den 25 år gamle bankmannen Diego Ramirez til Reuters.

LES MER: Fattige barn har størst tro på framtiden

Solid tradisjon

Keiko Fujimori går inn i en solid, latinamerikansk tradisjon der politisk makt går i arv:

• I Argentina styrte Cristina Fernandez de Kirchner som president fra 2007 til i fjor. Hun var enken etter Nestor Kirchner, landets president fra 2003 til 2007. Blant dem hun beiseiret 2011 var Ricardo Alfonsín, sønn av Raúl Alfonsín, president fra 1983 til 1989.

• I fjorårets presidentvalg i Guatemala prøvde Sandra Torres seg, men den fraskilte ektefellen til tidligere president Álvaro Colom tapte i avgjørende valgrunde.

• På Cuba overlot Fidel Castro makten til broren Raúl i 2006. Raúl Castros mektige svigersønn, general Luis Alberto Rodriguez, anses som en mulig arvtager.

LES MER: Det blåser en høyrevind i Latin-Amerika

Utbredt tendens

Noen av de mest kjente politiske familiene i Asia er Nehru-Gandhi i India og Bhutto i Pakistan. Gandhi-dynastiet er nå på sitt svakeste i India på 50 år.

• I Pakistan gikk den drepte, tidligere statsminister Benazir Bhuttos enkemann Asif Ali Zardari av som president i 2013, men parets sønn Bilawal Bhutto Zardari har siden 2007 ledet Pakistan Peoples Party.

• I Japan kommer sju av 11 statsministre de siste 20 årene fra politiske dynastier. I Sri Lanka, Indonesia, Filippinene, Thailand, Malaysia og Singapore er poliske dynastier mer normen enn unntaket, selv om lange dynastitradisjoner i flere av landene for øyeblikket er brutt.

• Kinas mektige leder Xi Jinping er sønn av Xi Zhongxun, en tidligere framstående partileder og statsråd.

• I kommunistregimet Nord-Korea går arven fra far til sønn. I 2013 ble Park Geun-hye Sør-Koreas første kvinnelige president. Hun er datter av tidligere president Park Chung-hee.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Clinton og Trudeau

I tidligere sovjetrepublikker i Sentral-Asia er politisk nepotisme utbredt, som i mange afrikanske land. Blant annet styres Kenya av Uhuru Kenyatta, sønn av landets første president, Jomo Kenyatta.

I USA er det nok å nevne politiske dynastier som Kennedy, Bush og Clinton, mens dagens kanadiske statsminister Justin Trudeau vokste opp med en statsminister som far.

I Frankrike har president François Hollande fire barn med eksen Ségolene Royal, som tapte presidentvalget i 2007. På landets ytterliggående høyreside preger tre generasjoner Le Pen-familien populistpartiet Nasjonal Front, som ble stiftet av Jean-Marie Pen og i dag ledes av datteren Marine Le Pen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter