Nyheter

Ap krever nå ny votering om eggdonasjon etter et kveldsdrama av de sjeldne i Stortinget sent tirsdag kveld. Høyre stilte med én folkevalgt for mye, Venstre og Frp med for få. Dermed ble det ikke noe ja til eggdonasjon.

Men for regjeringen betyr ikke kaoset noe: Den kommer til å legge frem lovtekst om en ordning med eggdonasjon likevel – fordi et solid flertall gjennom komitémerknader går inn for dette. Også Høyre vil si ja – og partiets helseminister bekrefter at han vil gjøre jobben.

Men Aps talskvinne, Ingvild Kjerkol, ville lenge før avstemningen ha votert over eggdonasjon fordi hun ikke stolte på at Høyre ville holde ord. Derfor endte komitébehandlingen med at Arbeiderpartiet, Frenskrittspartiet og Venstre fremmet forslag om at Stortinget sier ja til eggdonasjon i Norge.

Men foran avstemningen manglet trioen én stemme for å sikre flertall for forslaget da bioteknologimeldingen fra Solberg-regjeringen ble behandlet. Flertallet var innen rekkevidde for Miljøpartiet De Grønne (MDG) varslet før voteringen at deres ene stemme skulle sikre flertall for eggdonasjon i Stortinget.