Nyheter

Egg-flertall knust i stortingssalen

Vedtaket om eggdonasjon endte i fullt stemmekaos. Virvar i styrkeforhold blant partiene gjorde at ventet ja ble til nei.

Ap krever nå ny votering om eggdonasjon etter et kveldsdrama av de sjeldne i Stortinget sent tirsdag kveld. Høyre stilte med én folkevalgt for mye, Venstre og Frp med for få. Dermed ble det ikke noe ja til eggdonasjon.

Men for regjeringen betyr ikke kaoset noe: Den kommer til å legge frem lovtekst om en ordning med eggdonasjon likevel – fordi et solid flertall gjennom komitémerknader går inn for dette. Også Høyre vil si ja – og partiets helseminister bekrefter at han vil gjøre jobben.

Men Aps talskvinne, Ingvild Kjerkol, ville lenge før avstemningen ha votert over eggdonasjon fordi hun ikke stolte på at Høyre ville holde ord. Derfor endte komitébehandlingen med at Arbeiderpartiet, Frenskrittspartiet og Venstre fremmet forslag om at Stortinget sier ja til eggdonasjon i Norge.

Men foran avstemningen manglet trioen én stemme for å sikre flertall for forslaget da bioteknologimeldingen fra Solberg-regjeringen ble behandlet. Flertallet var innen rekkevidde for Miljøpartiet De Grønne (MDG) varslet før voteringen at deres ene stemme skulle sikre flertall for eggdonasjon i Stortinget.

Forslaget sidestiller sæd- og eggdonasjon, noe som vil innebære at også kvinner som ikke undergår IVF-behandling kan donere egg.

Dagen derpå var stemmekaoset det store samtaletemaet i stortingskorridorene. Høyre, som gikk inn for eggdonasjon på landsmøtet sitt, stemte som ventet imot da forslaget kom opp til votering tirsdag. Men partiet stilte altså med én representant mer enn det skulle. Også SV stemte mot – og lot heller komitémerknader tale partiets sak.

Tabben som innpiskerne – partienes folk som passer på at avtalt fravær av representanter fortsatt blir til flertall – gjorde, var å feilberegne at flertall i verdioppgjøret om bioteknologi gikk på kryss og tvers. Fare for kaos oppstår når saker ikke helt følger blokkgrensene.

– Vi forutsetter at partiene forholder seg til spillereglene som vi er blitt enige om, sier Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol til NTB.

Hun sier partiet nå vil be om en ny votering før sommeren, men at initiativet fører fram er slett ikke sikkert.

LES MER Høie refser ja til fire foreldre

Krav fra Ap

Hvordan feilen skal kunne rettes opp, er uklart, melder NTB. Det var ikke en lovsak som ble behandlet tirsdag, og dermed er det ikke lagt opp til to voteringer.

I tillegg er det regler som sier at man ikke kan stemme over samme sak to ganger i en og samme stortingssesjon.

– I forretningsorden paragraf 38 står det at man kan ta opp saken til ny behandling hvis det er påtrengende nødvendig. Vi er innstilt på å kreve dette, sier Kjerkol.

Venstre: Uheldig

Parlamentariske leder Terje Breivik i regjeringspartiet Venstre åpner for å støtte et slikt initiativ, men understreker at spørsmålet ikke er behandlet i partigruppa ennå.

– Det er ikke bra at stemmetallet ikke reflekterer flertallet. Men når noe så uheldig først skjer, er heldigvis de praktiske konsekvensene små, for regjeringen vil uansett komme tilbake til Stortinget med et lovforslag som ivaretar stortingsflertallets mening, sier han til NTB.

LES MER Dette mener partiene om bioteknologi

Høyre: Overrasket

Høyres Sveinung Stensland sier han ble svært overrasket da han så stemmetallet etter tirsdagens votering. Som ventet stemte Ap, Frp, Venstre og MDG for og Høyre, SV, Sp, KrF og Rødt imot. Likevel ble det altså ikke flertall.

– Jeg var like overrasket jeg, som alle andre, sier Stensland til NTB.

Han mener tirsdagens votering ikke har noen praktisk betydning overhodet for selve saken.

– Dette er en stortingsmelding og ikke et lovforslag. At vi går inn for eggdonasjon er dessuten grundig redegjort for i merknadene til innstillingen. Det vil bli fulgt opp av regjeringen, sier han.

Avklaring

Aps Ingvild Kjerkol er ikke like sikker på det.

– For oss er det viktig å få avklart dette før Bent Høie setter i gang sitt lovarbeid. Det er viktig å få vedtatt rammen for dette lovarbeidet på forhånd, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter