Politikk

Edel-Marie Haukland ny KrFU-leder. Vil ikke si hva hun mener om abortloven

Edel-Marie Haukland (22) er valgt til ny KrFU-leder. Hun mener KrF bør si ja til ekteskapsloven og være tydelige om abort, men vil ikke si hvor hun står i abortsaken

(Gardermoen): – Jeg er veldig glad og beæret, sier Edel-Marie Haukland (22) til Vårt Land.

Bodøværingen ble klappet inn uten motkandidater på KrFUs landsmøte lørdag morgen.

Hun får med seg Hadle Rasmus Bjuland fra Rogaland som politisk nestleder og Eline Kunzendorf fra Trøndelag organisatorisk nestleder (se faktaboks).

– Må samle laget etter retningsstriden

Haukland overtar etter Martine Tønnessen, som ledet KrFU gjennom den opprivende retningsstriden i KrF. Den splittet også ungdomspartiet.

– Min viktigste oppgave blir å samle laget, å skape en sterk, felles KrF-identitet, sier hun.

– Det er behov for det også i KrFU etter retningsstriden?

– Ja, det er jo det, selv om vår prosess var god.

Mens forgjengeren sto på blå side i retningsstriden, ville Edel Marie Haukland følge Knut Arild Hareides råd og samarbeide med Ap og Sp.

Etter at KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november gikk inn for å sondere med Erna Solberg, stemte Haukland derimot ja til å godta Granavolden-plattformen da KrFs landsstyre tok stilling til den i januar.

Nå mener hun KrFU må stå fast ved retningsvalget.

– Man bør ikke gjøre noe halvveis, sier KrFU-lederen.

Mener KrF må ta abortdebatt, men vil ikke røpe eget syn

Avgått KrFU-leder Martine Tønnessen har i avskjedsintervjuer tatt til orde for at KrF må tørre å ta de betente debattene om selvbestemt abort og ekteskapsloven.

– Helt enig. KrFU har vært tydelige på det i KrFs programprosesser, sier Haukland.

KrFU støtter, i motsetning til moderpartiet, dagens ekteskapslov. I abortsaken vendte ungdommen derimot tilbake til KrFs mer konservative linje sist landsmøte.

– Er du for å beholde dagens abortlov, slik Martine Tønnessen er?

– Som KrFU-leder fronter jeg KrFUs standpunkt, både i offentligheten og i KrF, svarer Haukland.

Men hva er ditt personlige syn?

– Det vil jeg ta når debatten er oppe i partiet.

Klima- og miljø, flyktningsaken, «en del teknologispørsmål» og en «solidarisk ruspolitikk» er viktige saker for den nye KrFU-lederen.

Møter motstand fra egen nestleder om olje

Den nye ledelsen speiler bredden i KrFU. Politisk nestleder Hadle Bjuland sto på blå side i retningsstriden.

– KrFU må som et lag stille seg bak prosjektet KrF og Kjell Ingolf Ropstad har pekt ut nå. Det må til inn mot stortingsvalget i 2021, som blir det virkelig viktige valget for KrF. Vi skal ha takhøyde for uenighet, men jeg håper vi samler oss om dette, sier han.

Bjuland er også for å fjerne retten til selvbestemt abort og å reversere ekteskapsloven.

– Ekteskapsloven er en tapt sak for KrFU og KrF, som jeg ikke kommer til å ta omkamp på. Jeg er derimot veldig opptatt av at vi fortsatt skal si tydelig nei til selvbestemt abort før uke 12. Hvis fosteret er et liv, så rokker selvbestemt abort ved menneskeverdet, sier nestlederen,

Klima og at «de kristne verdiene skal ligge til grunn i samfunnet», er også sentralt for den nye nestlederen.

Slik blir KrFUs sentralstyre seende ut:

Simen Bondevik, fylkesleder i Viken KrFU, er blant de nyvalgte medlemmene i KrFUs sentralstyre. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks barnebarn var en tydelig profil på rød side i KrFs retningsstrid.

Hele KrFUs nye ledelse og sentralstyre ble valgt ved akklamasjon. Se faktaboks for fullstendig oversikt over medlemmene i sentralstyret.

Hadle Bjuland var en av tre kandidater som stilte seg disponible for ledervervet i vår, sammen med Haukland og Vegard Heldal. Heldal trakk seg etter hvert som kandidat. Til sist innstilte valgkomiteen på Haukland som leder.

Mer om årets landsmøte i KrFU:

Her kan du lese Vårt Lands avskjedsintervju med Martine Tønnessen

Hadle Bjuland advarer mot Simen Bondeviks forslag om å sette sluttdato for oljeutvinningen

---

KrFUs nye ledelse

  • Leder: Edel-Marie Haukland. Tar steget opp fra vervet som organisatorisk nestleder i KrFU. I år har hun blant vært praktikant hos KrFs stortingsgruppe. Går profesjonsstudiet i teologi ved MF vitenskapelig høyskole.
  • Politisk nestleder: Hadle Rasmus Bjuland. Fra Rogaland. Var fylkesleder i Agder KrFU mens han gikk på Drotningborg videregående skole, samme kristne internatskole som Kjell Ingolf Ropstad gikk på. Har også vært praktikant hos KrFs stortingsgruppe. Studerer økonomi- og administrasjon ved NLA Høgskolen i Oslo.
  • Organisatorisk nestleder: Eline Kunzendorf. Fra Trøndelag. Går profesjonsstudiet i teologi ved MF vitenskapelig høyskole. Har vært praktikant ved Sjømannskirken i København.
  • Nye sentralstyremedlemmer: Simen Bondevik, fylkesleder i Viken KrFU og kommunestyrerepresentant i Nordre Follo. Mikal Valland Nordli, tidligere fylkesleder i Innlandet KrFU.
  • Ikke på valg i sentralstyret: Emma Løvaas Akyeampong og Ellen Johanne Weydahl.
  • Nye varamedlemmer i sentralstyret: 1. vara: Kamilla Synnøve Nandrup Pettersen. 2. vara: Oddbjørn Nørstrud.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk