Nyheter

Driver kirkevalgkamp mot sin vilje

Lørdag formiddag i utkanten av alle partistandene foran rådhuset på Ski: Tre lite pågående kirkevalg-kandidater som ikke er sikre på om de egentlig driver valgkamp.

SKI: – Dette er en nokså delt opplevelse. Jeg sliter med motivasjonen for å drive valgkamp, så jeg gjør det mot min vilje. Jeg brenner veldig for kirken, men vi er presset inn i en debatt som har tatt helt av. Det er veldig mye annet som er vel så viktig som spørsmålet om vigsel av likekjønnede, sukker Sidsel Repstad (52).

LES OG SE VIDEO: Alt du trenger å vite om kirkevalget

– Ikke politiker

– Jeg føler meg ikke som politiker. Må man være det for å jobbe med kirkens fremtid og ønske å bidra til gode ordninger for en kirke fri fra staten? spør 52-åringen fra Kolbotn.

I vinter ble hun spurt av nominasjonskomiteen om å stille til valg til Borg bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Matthew Ph. Monger (32) svarte ja på det samme spørsmålet. Han synes også det er blitt mer styr enn forventet:

– Vi snublet inn i valget

– Jeg opplevde det som en tillitserklæring da menigheten min foreslo meg som kandidat. Men da valgmedarbeideren i bispedømmet fortalte oss at vi måtte drive valgkamp, ble jeg og de fleste andre overrasket. Vi snublet inn i et valg som er blitt noe helt annet enn forventet, sier Monger.

Lørdag formiddag stilte de to Follo-kandidatene opp på kirkevalg-standen i Ski sentrum, sammen med Bjørn Solberg (68). Han er fra indre Østfold og en veteran i Kirkemøtet.

– Det er god stemning her, og vi vil gjerne bidra til å minne folk om at det er valg i Den norske kirke samtidig med kommune- og fylkestingsvalget. Partiene synes det er fint at vi også er på plass her. Og mange som kommer forbi vet om kirkevalget og har enten forhåndsstemt eller tenkt å stemme, forklarer Solberg.

LES MER: Melder seg inn i kirken for å stemme

Sier ja til vigsel av likekjønnede

Alle de tre på kirkestanden sier ja til at likekjønnede bør få gifte seg i kirken, men de synes denne saken har fått altfor stor plass i kirkevalget.

– Dette er blitt et énsaksvalg, beklageligvis, sier Matthew Ph. Monger.

De tre kandidatene på «Mangfoldig folkekirke – nominasjonskomiteens liste» i Borg mener valget feilaktig er blitt et valg mellom to lister.

– Men det har kanskje også vært strategien til Åpen folkekirke. Problemet er at de to listetypene ikke er likestilte. Nominasjonskomiteens lister representerer mangfoldet i kirken. Situasjonen fører til at sentrumskandidater blir stemt ut ved årets valg til bispedømmeråd og Kirkemøtet, tror Matthew Ph. Monger.

– Tar du nederlaget på forskudd?

– Nei da, forsikrer norskamerikaneren Monger.

BLI MED I DEBATTEN: Vi konservative feiger ikke ut, sier Rolf Kjøde

Enkelt: Er du for eller imot?

– Valget har endt opp med ett enkelt spørsmål: Er du for eller imot? Bildet er enkelt og medievennlig, men altfor enkelt. Kirkevalget dreier seg om mange andre store spørsmål.

– Men de angår og engasjerer kanskje ikke de store mengder av Den norske kirke på samme måte som homofilisaken?

– Nei, det viser seg jo. Denne gangen er det én sak som engasjerer mange, og jeg forstår selvsagt at det ikke er så lett å få like stort engasjement fra like mange for ny kirkeordning, organisering eller for den saks skyld trosopplæring, svarer Solberg før han trer til side og innleder en samtale med en mor og hennes 15-årige sønn.

LES MER: Derfor bør kristne stemme

Vil ha innflytelse lokalt

– Ja visst skal vi stemme i kirkevalget. Det har jeg ikke gjort før, men jeg vil gjerne ha innflytelse lokalt. At vi stoppet ved kirkevalg-standen var ikke minst fordi Adrian for første gang har stemmerett, sier Karianne Derås fra Krogstad i Follo.

15-åringen Adrian har i år stemmerett ved kirkevalget, men ikke ved det partipolitiske valget.

– Hvorfor vil du delta i kirkevalget?

– Jeg ble konfirmert i kirken i vår, så jeg synes det er naturlig å stemme også. Men først må jeg hjem og lese gjennom kirkevalgmateriellet, svarer Adrian Derås.

Valgkamp-vegrer Sidsel Repstad har huket fatt i Jon Heikki Aas. Han står på stand for SV, og er 3. kandidat på partiets liste ved kommunevalget i Ski.

MIN TRO MED ANNE ENGER: Er glad hun har hatt troen i all turbulensen

– Angår meg ikke særlig

– Skal du stemme ved kirkevalget?

– Nei, jeg har ikke stemmerett. Og siden jeg ikke er medlem opplever jeg at kirkevalget ikke angår meg noe særlig, sier Aas.

Han har merket seg at det er to ulike valglister, og han har lagt merke til at «noen nærmest mener at kirkemedlemmer ikke bør stemme».

– Det opplever jeg som temmelig antidemokratisk. Egentlig synes jeg de er rart at det ikke er flere alternative lister ved kirkevalget, sier Jon Heikki Aas.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter