Nyheter

Dødelig vrede

ANNO: I oktober felte Pakistans høyesterett dom i saken mot Asia Bibi og frifant henne. Med det brøt raseriet ut på nytt, som truer hennes og dommernes liv.

I ni år har den pakistanske, kristne kvinnen Asia Bibi sittet fengslet etter at hun i juni 2009 ble anklaget for å ha sagt noe i en krangel med muslimske kvinner som de mente var fornærmende mot profeten Muhammed. Da hun 31. oktober i år ble frikjent i Pakistans høyesterett, skulle man kanskje tro at hun kunne spasere trygt ut av fengselet som en fri kvinne. I stedet skal hun 7. november ha blitt flyttet fra fengselet til et hemmelig sted under streng bevoktning.

Sinne

Saken har fått mye oppmerksomhet i mange år, i Pakistan og i verdenssamfunnet. Umiddelbart etter at dommen ble kjent, arrangerte islamister demonstrasjoner og krevde at Bibi måtte bli hengt. På den tredje dagen med hissige folkemønstringer, inngikk regjeringen en avtale med partiet som stod i spissen for demonstrasjonene, Tehreek-e-Labaik Pakistan (TAP). Avtalen innebar at Bibi fikk utreiseforbud og at regjeringen åpner for at Bibis sak kan bli gjenopptatt, noe det er blitt reist krav om.

Bibis advokat forlot Pakistan. Han uttalte at det var umulig for ham å bli under de rådende forholdene, og at han måtte holde seg i live for å kjempe det juridiske slaget i Asia Bibis sak, som ennå ikke er over.

Familien hennes frykter også for sitt liv og håper at hele familien en dag får forlate landet.

Drept

Saken har fra før kostet to mennesker livet. I januar 2011 ble guvernøren i provinsen Punjab drept av egen livvakt etter at han hadde støttet Bibi. Samme år ble den kristne minoritetsministeren Shahbaz Bhatti skutt og drept. Han hadde også talt Bibis sak og argumentert mot Pakistans strenge blasfemilov.

I dommen peker høyesterett på flere trekk gjør at anklagene framstår som tynne. Retten understreker ifølge den pakistanske nettavisen Dawn at det ikke er opp til enkeltpersoner eller mobben i gatene å avgjøre om en handling faller inn under den aktuelle regelen om blasfemi. Det mandatet tilhører retten etter å ha gitt saken full rettergang.

Ansvar

Venstre-politiker Abid Raja og Prio-forsker Torkel Brekke sa begge til Vårt Land i høst at Bibis sak er et eksempel på at religiøs forfølgelse øker flere steder i verden, og at det er på tide at verdenssamfunnet våkner og tar dette enda mer alvorlig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter